maanantai 14. tammikuuta 2013

Saku Tuominen ja Pekka Pohjakallio: Työkirja: työelämän vallankumouksen perusteet


Kun aloin kirjoittaa tätä blogia, tein päätöksen, että pyrkisin aina kirjoittamaan lyhyesti ja ytimekkäästi. Nyt tekisi mieleni pyörtää tuo päätös, sillä Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion Työkirjasta (WSOY 2012) olisi niin paljon sanottavaa. Pelkästään aiheesta palaverit voisin kirjoittaa pitkät pätkät. Yritän kuitenkin pysyä kohtuudessa.

”Yritän suunnitella työtäni, mutta se ei onnistu, koska aina tulee jotain.”

”Keskittymistäni häiritsee jatkuva liikenne ja pulina työpisteeni ympärillä. Olemme yrittäneet sopia pelisääntöjä, mutta turhaan.”

”Palaverissa käy usein niin että kukaan ei oikein tee kunnon muistiinpanoja, ja kukaan ei tiedä lopussa mitä päätettiin.”

”Meillä on käsittämätön määrä managereita, joille pitää raportoida samoja asioita useita kertoja viikossa. En ole ollenkaan varma, lukeeko näitä raportteja koskaan kukaan.”

Kuulostavatko Työkirjan esimerkit tutuilta? Tuominen ja Pohjakallio nostavat kirjassaan pöydälle valtavan kokoisen kissan eli koko toimimattoman toimistotyöelämän. Sen jälkeen he haastavat kaikki osapuolet muuttamaan sitä yksinkertaisesti paremmaksi.

Työkirjassa selvitellään aluksi sitä, mistä kaikista asioista ihmisten jaksamattomuus, uupuminen ja tuskaantuminen omaan työhönsä johtuu. Tämänhetkinen työelämä on kirjan mukaan kuin ”sadan metrin juoksu suuntavaistottomille”. Täysillä mennään koko ajan ja joka suuntaan. 

Onneksi kirjassa ei sorruta vain kuvailemaan toimimattoman toimistotyön sudenkuoppia ja tuskailemaan sitä, että huonosti menee ja huonosti voidaan, vaan annetaan myös ratkaisuja. Kirjassa esitellään 50 konkreettista ideaa ja käytännönläheistä ohjetta, joiden avulla työelämää voi alkaa parantaa ja mieluiten heti tänään. Onneksi Työkirjassa ei myöskään sysätä ongelmia pelkästään esimiesten ja johdon harteille, vaan haastetaan ihan jokainen meistä pohtimaan omia käytäntöjään, jotka voivat rikkoa keskittymistä, aiheuttaa stressiä tai ylimääräistä kiirettä. Toisinaan osasyy ongelmiin löytyy, kun katsoo peiliin.

Tuominen ja Pohjakallio uskovat ihanan vilpittömästi siihen, että työelämän muuttaminen mielekkäämmäksi on mahdollista. Se kuitenkin edellyttää sitä, että jokainen meistä lakkaa voivottelemasta, käärii hihat ja ryhtyy työhön. Paremmat käytännöt hyödyttävät kaikkia: esimiehiä, alaisia, yhteistyökumppaneita, asiakkaita ja kotijoukkoja. Miksi siis enää odotamme?

P.S Konkreettinen idea numero 51: Perusta työyhteisöösi lukupiiri, lukekaa Työkirja ja laittakaa hihat heilumaan!

Tartu tähän:

1. Jos olet turhautunut työhösi, organisaatioosi, esimiehiisi tai alaisiisi.
2. Jos haluat saada työsi ilon takaisin.
3. Jos haluat lukea työelämästä kirjan, joka on helppolukuinen ja käytännönläheinen ja jossa suhtaudutaan tulevaisuuteen optimistisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti