tiistai 22. tammikuuta 2013

Arto Koskelo: Viinipiru ja lupa läikyttää: toisinajattelijan viiniaapinen
Mitä yhteistä on Arto Koskelolla ja Lukuneuvojalla?

1. Molemmat bloggaavat: Koskelo viineistä  ja Lukuneuvoja kirjoista.

2. Molemmat suhtautuvat omaan asiaansa intohimoisesti.

3. Molemmilla on samat perusteesit:
Kumpikaan ei halua sivistää, vaan auttaa lukijoita kokeilemaan, uskaltamaan, maistelemaan, lukemaan ja saamaan sitä kautta enemmän irti.

Kumpikin uskoo siihen, ettei etikettiin, takakanteen tai kiiltäviin palkintomerkintöihin ole aina luottamista. Todellinen sisältö selviää vasta kun avaa korkin tai kannet.

Kumpikin ajattelee, että viininjuonnin tai lukemisen pitäisi olla hauskaa ja helppoa ja molemmista pitäisi saada karsittua pois ylimielinen nyrpistely ja vakavuus. Viini ei kuulu vain vuorineuvosten pöytään ja kirjoista voi keskustella reippaasti ilman kirjallisuustieteen opintoja. Itsetietoisen snobbailun ei pitäisi kuulua kumpaankaan.

Koskelon Viinipiru ja lupa läikyttää -kirja (Docendo 2012) on virkistävän erilainen viinikirja juuri siitä syystä, ettei viinin harrastamista oteta siinä niin vakavasti. Se pyrkii olemaan nautintokielteisen kulttuurin matontamppaus ja vastaisku ilottomuudelle ja onnistuu pyrkimyksessään hyvin. Vaikka kirjan jutut ovat miehisen ronskeja (tissitkin mainitaan heti sivulla 15), onnistuu Koskelo naurattamaan myös naislukijaa ja hihittelyn lomassa viinikynnys madaltuu kummasti.

Viinin myötä kirjassa liikutaan ympäri maailmaa, eikä onneksi jämähdetä pelkästään perinteisille viinialueille. Sen sijaan Koskelo vie lukijan niinkin eksoottisiin viinipaikkoihin kuin Alabamaan, Frankfurtiin tai Bhutaniin ja tulee kertoneeksi samalla reissuiltaan paljon muustakin kuin pelkästä viinistä. Myös kirjahullu isoäiti mainitaan, mikä tietenkin ilahduttaa toista kirjahullua.

Luota omaan makuusi. Nauti täysin siemauksin siitä viinistä, mikä sinulle maistuu tai lue ylpeästi sellaisia kirjoja, joista pidät. Kokeile rohkeasti joskus jotain uutta. Ei viinin- tai kirjallisuudenharrastaminen sen kummempaa ole.

Tartu tähän:

1. Jos luulet, ettei viini ole sinun juttusi.
2. Jos tiedät, että viini on sinun juttusi.
3. Jos haluat lukea hauskan kirjan ja päästä samalla matkalle maailman ympäri.

Huom! Älä kuitenkaan nauti liikaa viiniä kirjaa lukiessasi, sillä sen jälkeen et saa enää mitään selvää lennokkaalla siveltimellä huitaistuista väliotsikoista.4 kommenttia:

 1. Kiitos Lukuneuvos arviosta! Hienoja hetkiä maistellessa ja pläräillessä vuodelle 2013!

  VastaaPoista
 2. Kiitos sinulle herkullisen hauskasta kirjasta ja blogista, johon kirjan myötä myös tutustuin! Olkoon vuotesi 2013 täynnä nautinnollisia luku- ja viininmaisteluhetkiä!

  VastaaPoista
 3. Kiitti hauskasta jutusta! Sain siitä vinkin ostaa tän viiniharrastaja isälle synttärilahjaksi ja oli ollut tosi mieluisa!

  VastaaPoista
 4. Hei Anonyymi,

  Kiva kun olet löytänyt blogistani lahjavinkin isällesi ja toivottavasti olet löytänyt luettavaa myös itsellesi :)

  VastaaPoista