maanantai 21. tammikuuta 2013

Anna-Kaisa Pitkänen: Omalaatuinen ystäväni: kuinka hevoseni opetti minulle toisin katsomisen taidon


En tiedä hevosista mitään. Olen ratsastanut tasan kerran, eikä kokemusta voi luonnehtia miellyttäväksi. Istuin pelosta jäykkänä valtavan eläimen selässä ja rukoilin hentoa taluttajatyttöä pysymään koko ajan lähellä. Kun muut ystäväni vaihtoivat riemusta hihkuen raviin, minä vilkuilin epätoivoisesti kelloa ja toivoin ajan kuluvan mahdollisimman nopeasti. Kun tunti sitten vihdoin loppui, luisuin helpottuneena alas ja kävelin jalat täristen kauemmas. 

Miksi sitten ylipäätään halusin lukea Anna-Kaisa Pitkäsen kirjan (Kirjapaja 2012) hevosesta ja hevosista? Luin kirjan, koska yhdyn (professori, business-ajattelija, luovuusguru) Alf Rehnin esittämään ajatukseen siitä, että ihmisen olisi omaksuttava joka päivä jotain uutta ja odottamatonta. Rehn uskoo reseptinsä lisäävän erityisesti luovuutta ja minä olen huomannut sen lisäävän myös hauskuutta. Elämästä tulee hauskempaa, kun vähän väliä törmäyttää itsensä johonkin outoon, kummalliseen, itselleen vieraaseen asiaan ja huomaa kiinnostuvansa ja usein jopa innostuvansa siitä. Pitkäsen kirja sai minut kiinnostumaan aiheesta, josta en koskaan kuvitellut kiinnostuvani: hevosten sielunelämästä.

(Alf Rehnin ajatuksia voit lukea lisää kirjasta Vaaralliset ideat: kun sopimaton ajattelu on tärkein voimavarasi, Talentum 2010)

Omalaatuinen ystäväni kertoo myös koskettavan tarinan. Kun hevosharrastaja Anna-Kaisa Pitkänen näki Varjon, hän tiesi heti haluavansa sen. Järki pani vastaan, sillä Varjo ei ollut todellakaan mikään joka tytön unelmaratsu: se oli laiha, apaattinen, sairaalloinen ja stressaantunut. Siinä oli kuitenkin jotain kiehtovaa ja kaunista ja Pitkänen antoi sydämensä päättää. Vaikka elämä Varjon kanssa osoittautuu vaivalloiseksi ja hankalaksi, ei Pitkänen kadu hetkeäkään. Kun hän alkaa vähitellen löytää väylän Varjon ajatuksiin ja tunteisiin, hän löytää samalla väylän omaan itseensä. Yhtä paljon kuin hevosista, tämä viehättävä kirja kertoo ihmisistä.

Huom! Kirjan lopussa on pitkä ja perusteellinen lähdeluettelo tieteellisistä julkaisuista, jotka käsittelevät mm. hevosen oppimista, muistia, stressiä, pelkoa, vuorovaikutusta ja persoonallisuutta.

 Tartu tähän:

1. Jos olet hevosharrastaja tai pidät hevosista.
2. Jos haluat oppia katsomaan omaa elämääsi toisin.
3. Jos haluat lukea koskettavan tarinan kaltoin kohdellusta, sympaattisesta ja älykkäästä yksilöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti