tiistai 8. tammikuuta 2013

Asko Jaakonaho: Onnemme tiellä


”On Herran julmaa ivaa, että tervehenkisten talojen lapsia kuolee, mutta köyhän kymmenpäinen lapsikatras juoksee sonnan ja siivon keskellä. Miksi puutteenalaisten pitää tehdä lapsia jakamaan kurjuutta? Kitulasten siittäjä pitäisi salvoa.”

Näin ajattelee Pelkonen: vihainen ja katkera isäntä Heinävedeltä. Pelkosen päähän ei yksinkertaisesti mahdu, miksi kunnan pitää kestitä joka iikkaa ja elättää kaikenmaailman epämääräinen aines, joka kuljeksii pitkin teitä ryysyissään tai maleksii toimettomana. Nirri pois kommunisteilta ja kaiken maailman rupusakilta! Oikean Suomen on pysyttävä valkoisena ja puhtaana! Näin ajattelee Pelkonen ja saa aikaan puistatuksen väreet ainakin tässä lukijassa.

Pelkosen patoutuneen vihan kohteeksi joutuu kunnanvaltuuston esimies, sosiaalidemokraatti Happonen, joka koettaa jakaa aineellista hyvää myös niiden kaikkein heikommassa asemassa oleville ja saada isännät myötämielisemmiksi köyhäinavulle. Happonen leimataan kommunistiksi, joka ei isäntien uhkailusta ja kiristyksestä huolimatta suostu eroamaan, vaan jatkaa taisteluaan oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1930 Happonen raahataan keskeltä väkijoukkoa autoon. Kahden vuoden päästä hänen ruumiinsa löytyy suosta.

Asko Jaakonaho kertoo verevässä esikoisromaanissaan Onnemme tiellä (Otava 2012) tositarinan yhdestä Suomen kuuluisimmasta selvittämättömästä henkirikoksesta. Vaikka Happosen taposta passitettiinkin mies linnaan, todennäköistä on kuitenkin se, ettei oikea syyllinen koskaan saanut tuomiota.

Jaakonahon kirja panee miettimään. Mistä vieraan pelko syntyy? Mistä viha kumpuaa? Mihin viha oikeuttaa? Miksi kukaan ei estänyt? Kuinka syyllinen on sivustakatsoja? Miten tämä kaikki tuntuukin niin tutulta? Yhtä paljon kuin 1930-luvusta, Jaakonaho kertoo tästä ajasta. Samoja Pelkosia Suomi on edelleen täynnä. Ja taas puistattaa.

Tartu tähän:

1. Jos historialliset tapahtumat kiinnostavat sinua.
2. Jos haluat sukeltaa ihmismielen pimeälle puolelle.
3. Jos haluat lukea kirjan tekijältä, josta vielä takuulla kuullaan.

Huom! Äidinkielentunnilla tästä kirjasta saisi takuulla vilkkaan keskustelun aikaiseksi oppilaiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti