sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Hernán Rivera Letelier: ElokuvankertojaChileläisen Hernán Rivera Letelierin ensimmäinen suomennettu romaani (Siltala 2012) kertoo koskettavan tarinan nuoresta Maríasta, pienen ja köyhän kaivoskylän tytöstä. 

Marían varaton isä rakastaa elokuvia ja onnistuu raapimaan yhteen pääsylippuun tarvittavat kolikot kasaan aina jollain konstilla. Isä lähettää Marían paikkakunnan ainoaan elokuvateatteriin joka kerta, kun siellä esitetään jotain mielenkiintoista ja María onnistuu ilmiömäisillä kertojanlahjoillaan välittämään jälkeenpäin elokuvan lumon muille perheenjäsenilleen. Vähitellen hänen maineensa taitavana elokuvankertojana kiirii ja kaikki haluavat kuulla tätä ilmeikästä esiintyjää.

Letelierin ohut kirja sisältää hurmaavan tarinan, jonka alun kepeys saa vähitellen mukaansa synkempiä ja surullisempia sävyjä. Vaikka maailma muuttuu, köyhyyden ja epäonnistumisen kierre jatkuu sukupolvelta toiselle. Mutta Marian elämässä ”elokuva toistuu päivä toisensa jälkeen; toisinaan se on surullinen; toisinaan vähemmän surullinen.”

Tartu tähän:

1. Jos uskot siihen, että suuren tarinan voi kertoa ilman suurta sivumäärää.
2. Jos et ehdi lukea juuri nyt paksua kirjaa.
3. Jos haluat kokea nojatuolimatkallasi Etelä-Amerikan tunnelmaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti