maanantai 17. joulukuuta 2012

Sarah Winman: Kani nimeltä jumala


Tässä se on: täydellinen lukuromaani jouluksi (ja kevääksi, kesäksi, syksyksi)! Sarah Winmanin Kani nimeltä jumala (Tammi 2012) on ehdottomasti yksi nautittavimmista kirjoista, joita olen tänä vuonna lukenut. Se on niin hyvä, että sen haluaisi ahmia heti uudestaan.

Kani nimeltä jumala on viihdyttävä, hauska ja herkullinen tarina Eleanorista ja tämän perheestä, parhaasta ystävästä Jenny Pennystä sekä liudasta muita erikoisia ja vähän vinksahtaineita henkilöitä. Vaikka kirjassa tapahtuu välillä kauheitakin, sitä lukee siitä huolimatta koko ajan hymy huulilla, sillä lukijalle vakuutetaan vaivihkaa alusta saakka, että hyvin tässä tulee vielä käymään – usko pois.

Kirjan moneen suuntaan aaltoilevat tapahtumat ja hassun omituiset henkilöt tuovat mieleeni kaksi kirjailijaa. Kani nimeltä jumala muistuttaa selvästi John Irvingin varhaistuotantoa ja mieleeni nousevat esimerkiksi Kaikki isäni hotellit ja Ystäväni Owen Meany. Kirja muistuttaa myös vuonna 1997 ilmestytyttä Arundhati Royn Joutavuuksien jumalaa, sillä muistan lukuelämyksen olleen silloin samoista syistä hurmoksellinen.

Kani nimeltä jumala täyttää mielestäni kaikki loistavan lukuromaanin kriteerit. Siinä on ennalta arvaamaton juoni, joka päättyy lopulta onnellisesti. (Positiivinen pohjavire kuuluu minusta hyvään lukuromaaniin.) Henkilöt ovat kokonaisia ja samaistuttavia hyvine ja huonoine ominaisuuksineen. Hyvä lukuromaani on kielellisesti taidokas, muttei missään nimessä kielellä kikkaileva. Se kestää aikaa ja monta lukukertaa. Kani nimeltä jumala on kaikkea tätä!

Tartu tähän:

1. Jos haluat viihtyä!
2. Jos pidät John Irvingin kirjoista.
3. Jos luulet, että kaikki viihteellinen kirjallisuus on huonosti kirjoitettua ja imelällä siirapilla kuorrutettua.

10 kommenttia:

 1. Moi! Sinulla on mainio blogi, onneksi löysin tänne entisen työkaverini vinkistä. Kirjaesittelysi ovat juuri sopivan ytimekkäitä ja houkuttelevia, ja nuo "Tartu tähän" -tärpit ovat erinomainen keksintö!

  Tätä Winmanin kirjaa olen kytännyt kirjastosta ja divarista toistaiseksi tuloksetta. Olen varma, että tulen pitämään siitä kovasti.

  P.S. Irving kirjoitetaan yksöisveellä. Varmaan yleisin suomalaisten väärin kirjoittama kirjailijan nimi, tai ainakin heti Paolo Coelhon jälkeen. :)

  VastaaPoista
 2. Hei vaan Pekka!

  Kiitos kannustuksesta - se lämmittää tällaisen aloittelevan bloggaajan sydäntä :) Kiitos myös, kun huomasit mokani! Korjaan Irvingin heti! Hups!
  Toivotan myös mukavia lukuhetkiä Winmanin parissa. Toivottavasti ehdit saada sen jostain vielä jouluksi...

  VastaaPoista
 3. Kivaa, että Sinäkin vertaat tätä Irvingin tyyliin. Samankaltaisuus myönteisessä mielessä oli minusta varsin ilmeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kirsi, Olin tosi iloinen, kun löysin kirjan, joka muistutti niin paljon nuoruuteni suosikkia Irvingiä. Tämä löytö helpottaa nyt myös työtäni, sillä hyvin usein olen kuullut asiakkaiden kyselevän Irvingin tapaisia kirjoja. Nyt voin suositella heille hyvillä mielin tätä. Ps. Kiva, kun olet lukijani.

   Poista
 4. Onnistuin saamaan tämän kirjastosta juuri sopivasti jouluksi. Aivan ihana kirja, jota en varmasti olisi lukenut ilman suosittelujasi. Kruunasi jouluni. Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Olen tosi iloinen, kun onnistuin suosittelullani vakuuttamaan sinut ja löysit juuri itsellesi sopivan lukuelämyksen! Joko olet ehtinyt lukea Amor Towlesin kirjan Seuraelämän säännöt? Sekin voisi viedä sinut mukanaan. Kokeile!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös se oli joululukemisina (kauhea munkki kävi, kun tein kaksi varausta ja heti samana päivänä tuli kirjastosta postia, että molemmat varaukset olivat saapuneet). Tykkäsin siitäkin kyllä kovasti, mutta tämä oli jotenkin vielä parempi.

   Poista
 6. Päädyin blogiisi Kirjainten virrassa -Hannan linkin kautta ja voi miten kivan blogin löysinkään :) Kuten Pekka tuolla aiemmin sanoi sinulla on mukavan ytimekkäitä arvioita kivoilla Tartu tähän -tietoiskuilla höystettynä.

  Niin ja minä(kin) rakastuin Kaniin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista ja lämpimästi tervetuloa lukijakseni!

   Poista
 7. Lukukokemus! Jo kolmas täysosuma Lukuneuvojan suosituksella! Luulen löytäneeni kirjojen maailman vuosien tauon jälkeen- kiitos Lukuneuvojan!

  VastaaPoista