sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Reidar Palmgren: Sudenmarja


” Luonto vain oli. Oli ja toimi.”

Reidar Palmgrenin uusin teos Sudenmarja (Otava 2012) jatkaa samoilla oudoilla linjoilla kuin hänen aikaisemmatkin teoksensa. Kaikissa niissä on jotain kummallisen vinksahtanutta ja joka kerta lukija jää kirjan loputtua hämmennyksen valtaan ja joka kerta hämmennys on ainakin omalla kohdallani ollut ihan hyvää sorttia.

Sudenmarjan hiljainen ja sosiaalisesti kömpelö päähenkilö Tuula on puistotyöntekijä, joka suhtautuu omaan vastuualueeseensa intohimoisen pakkomielteisesti. Hän joutuu usein hankaluuksiin oman ideologiansa kanssa, joka ei sovi lainkaan yhteen nykypäivän tehokkuusajattelun kanssa. Tuulan esimies Holopainen on ainoa, joka ymmärtää. Kohtalo puuttuu kuitenkin peliin ja loppuratkaisu on sellainen, jota kukaan ei osaisi etukäteen aavistaa. Tuulan oudon eläimellinen hahmo jää mieleen pitkäksi aikaa.

Kielellisesti Palmgrenin kirja on loppuun asti hiottu ja kirjaa oli ilo lukea siitäkin syystä. Yksityiskohtainen luontokuvaus ei ole koskaan ollut minun juttuni ja yleensä olen jättänyt sellaiset kirjat tylysti kesken puuduttavan tylsinä. Palmgren onnistuu tässä kirjassaan ihmeellisesti koukuttamaan myös luontokuvauksellaan, enkä muista olleeni koskaan aikaisemmin näin kiinnostunut kohmeisten muurahaisten jaloista tai vadelmien kaksivuotisesta elämäntaipaleesta.

Tartu tähän:

1. Jos pidät oudon vinksahtaneista teoksista.
2. Jos nautit loppuun asti hiotusta kielestä.
3. Jos pidät yllättävistä loppuratkaisuista

2 kommenttia:

  1. Juuri sain tämän kirjan loppuun. Pidin kovasti. Ja luontoa oli tosiaan kuvattu todella taidokkaasti. Nyt tekee mieli lukea muutakin Palmgrenilta, tämä kun oli ensimmäinen kirja, jonka häneltä luin.

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Palmgrenin muutkin kirjat ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia! Itse olen pitänyt eniten Tunnelista, joka oli aika jännittäväkin. Kaikissa Palmgrenin kirjoissa on aina mukana outoja vinksahduksia, jotka antavat niihin ihan oman mausteensa, mikä ainakin minua miellyttää kovasti.

    Hyviä lukuhetkiä jatkossakin ja aurinkoista kevättä!

    VastaaPoista