tiistai 4. joulukuuta 2012

Chris Cleave: Poikani ääni


Chris Cleave teki lähtemättömän vaikutuksen moneen lukijaan edellisellä suomennetulla kirjallaan Little Been tarina (2011), jota en itse ole vielä(kään) lukenut. Onneksi - sillä olen monesta suunnasta kuullut, ettei tämä Poikani ääni (Gummerus, 2012) ole yhtä hyvä. Minusta tämä kuitenkin oli oikein mainio lukuelämys ja johtuu varmasti osittain vertailukohdan puuttumisesta. Joskus kannattaa siis tarttua kirjailijan muuhun tuotantoon ennen sitä suurta menestysteosta. (Poikani ääni on muuten kirjoitettukin ennen Little Been tarinaa ja suomennettu  sen jälkeen.)

Poikani ääni kertoo äidistä, joka menettää 4-vuotiaan poikansa ja miehensä Osama bin Ladenin masinoimassa terrori-iskussa Arsenalin jalkapallostadionilla Lontoossa. Järkyttyneenä tapahtumasta äiti alkaa kirjoittaa kirjettä Osamalle kertoakseen siitä tyhjyydestä, joka hänen elämäänsä jäi jäljelle, kun pommi vei pojan. Hän haluaa kirjoittaa, jotta Osama lakkaisi tekemästä maailmaan ”pojan muotoisia aukkoja” ja lopettaisi typerät touhunsa. Kirjoittaessaan elämästään Osamalle hän tulee kertoneeksi vähitellen koko elämäntarinansa.

Poikani äänessä parasta on äidin ronski ääni. Cleeve kirjoittaa hauskasti ja on asettunut onnistuneesti ja uskottavasti suurisydämisen työväenluokkaisen naisen nahkoihin, joka ei voi ymmärtää Osaman touhuja ja kaipaa poikaansa. Vaikka tarina sinänsä on surullinen, äiti kirjoittaa kirjettään niin suorapuheisen rehellisesti, että vähän väliä hymy karkaa huulille. Erityisen hauskoja ovat kohdat, joissa äiti kohdistaa sanansa Osamalle, jonka hän kuvittelee istuvan milloin missäkin luolassa Kalasnikov sylissään vuohenkellojen kilkatusta kuunnellen ja partaansa sivellen.

Tartu tähän:
1. Jos haluat lukea koskettavan mutta hauskasti kirjoitetun kirjan.
2. Jos haluat sukeltaa Lontoon työväenluokan elämään.
3. Jos haluat kirjan, joka antaa ajateltavaa, muttei vie yöunia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti