lauantai 15. joulukuuta 2012

Aki Ollikainen: Nälkävuosi


Aki Ollikaisen Nälkävuodessa (Siltala 2012) eletään talvea 1867-68 Suomessa, jota koettelee muun Euroopan tapaan ankara nälänhätä. Sateinen kesä ja aikainen halla ovat pienentäneet sadon niin, ettei juuri mitään ole jäänyt talven varalle. Ruoka on loppunut monesta torpasta jo ajat sitten ja kerjäläisten joukko valtaa kylästä kylään edes pienen vellitilkan tai leivänkannikan toivossa.

Kerjuulle joutuu lähtemään myös Korpelan Marja kahden pienen lapsensa kanssa. Kotiin he jättävät perheen isän, Juhanin, joka nälän heikentämänä ei enää pysty nousemaan sängystään. Äiti ja lapset kolkuttelevat kylmissään ja nälissään ovelta ovelle, mutta ruokaa ei ole missään.  Joskus saattaa lapsille pieni pettuleivänpala löytyä.

Marjan ja lasten tarinan rinnalla Ollikainen kuljettaa yläluokkaisen ja yltäkylläisen Renqvistin perheen tarinaa ja antaa näin vastakohdan nälän kovertamalle kurjuudelle. Lopussa tarinat kietoutuvat yhteen ja onneksi kaiken kärsimyksen jälkeen pilkahtaa valo, toivo.

Nälkävuosi on hieno, surullinen ja koskettava. Se on myös rujo, ahdistava ja traaginen. Se on järisyttävän suuri tarina pienissä kauniissa kansissa. Nälkävuoden jälkeen ei avokadopastakaan hetkeen maistu.

Tartu tähän:

1. Jos historialliset romaanit kiinnostavat sinua.
2. Jos et ehdi lukea juuri nyt paksua kirjaa.
3. Jos haluat lukea sydäntä riipaisevan ja koskettavan tarinan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti