sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Micael Dahlén: Ihmispedot


Miksi murha kiehtoo ihmisiä ja miksi murha myy? Näihin kysymyksiin Micael Dahlén etsii kirjassaan Ihmispedot (Atena 2012) vastausta ja löytääkin liudan hyviä selityksiä. Tämä ruotsalainen professori kiinnostui sarjamurhaajista ja huomasi pian joutuneensa itsekin suoranaisen pakkomielteen valtaan aiheensa kanssa: hänen olisi päästävä tapaamaan murhaajia, jotta oppisi paremmin ymmärtämään heitä ja heidän ihailijoitaan. Monien mutkikkaiden vaiheiden jälkeen Dahlén onnistui tapaamaan henkilökohtaisesti viisi maailman kuuluisinta sarjamurhaajaa: kannibalisti Issei Sagawan, äidintappaja Peter Lundinin, myrkyttäjä Dorothea Puenten, kouluampuja Wayne Lo’n sekä sen kaikkein kuuluisimman, Charles Mansonin.

Dahlénin kirja kertoo, kuinka näiden kylmäveristen murhaajien ympärillä pyörii valtava ihailijoiden joukko ja kuinka murhaajat ovat oppineet myös taitavasti hyödyntämään omaa mainettaan. He kirjoittavat kirjoja, tekevät taidetta ja antavat haastatteluja. Heitä ihaillaan, palvotaan ja kunnioitetaan ja heitä halutaan päästä tapaamaan. Murha kiehtoo mystisesti ja tekee ihmisestä mielenkiintoisen ja sen Dahlén tutkimuksissaankin lopulta osoittaa toteen.

Dahlénin kirja aiheuttaa lukijassa kylmiä väreitä, eivätkä ne johdu ainoastaan yksityiskohtaisista murhakuvauksista. Ennemminkin epämiellyttävät väristykset johtuvat siitä, kun yhtäkkiä tajuaa kirjaa ahmiessaan, kuinka kiinnostunut itsekin lopulta on näistä murhaajista ja  heidän tekemistään veriteoista. Karmivaa. Toisaalta tajuaa television ja elokuvien katsojana olevansa osa sitä valtavaa viihdekoneistoa, joka murhien, murhaajien ja väkivallan ympärillä ylipäätään pyörii. Tavallinen televisionkatsoja kun näkee viikoittain keskimäärin 17 murhaa. Näin ollen tämänkään kirjan sivut eivät ole reunoistaan verenpunaiset vaan pinkit: viihteen väriset. Niinpä tietenkin.

Tartu tähän:
1. Jos murhien mysteeri kiehtoo sinua.
2. Jos olet kiinnostunut psykologiasta ja ihmismielestä.
3. Jos haluat lukea mielenkiintoisen tarinan miehestä, joka tapasi maailman kuuluisimmat murhaajat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti