lauantai 14. maaliskuuta 2015

Lukuneuvojana kirjailija Sirpa Kähkönen

Kuva: Otava / Tommi Tuomi
Sirpa Kähkönen on tuottelias kirjailija ja julkaissut historiallisten romaanien lisäksi myös tieto- ja nuortenkirjallisuutta. Hän on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2007 romaanillaan Lakanasiivet ja viime vuonna Graniittimiehellään. 

1920-lukuun ja sota-aikaan sijoittuvassa Kuopio-romaanisarjassa hän nostaa keskiöön yksilön kokemuksen sodasta. Naiset ja lapset ovat virallisessa historiakirjoituksessa jääneet usein sivuun, mutta Kähkönen kirjoittaa juuri heistä ja antaa mikrohistoriallisissa romaaneissaan heidän kärsimyksilleen ja kokemuksilleen merkityksen. 

Ei ole siis mikään ihme, että Kähkönen mainitsee omiksi suosikeikseen juuri Canthin ja Jotunin – arkielämän ja tavallisten naisten mestarilliset kuvaajat. Niitä ja paria muuta hän haluaa suositella eteenpäin blogini lukijoille.


Sirpa Kähkönen suosittelee:

1. Minna Canth: Köyhää kansaa (1886)

“Minna Canth on suuri kirjailijaihanteeni. Hän oli väsymätön yhteiskunnallinen keskustelija ja väkevä heikompien puolustaja. Canthin realismi ja empatia jaksavat säväyttää yli sadan vuoden päästäkin.”

Huom! Kirja kuuluu mm. Elisa kirja –palvelun ilmaisklassikoihin ja voit ladata sen koneellesi vaikka heti täältä

2. Maria Jotuni: Kun on tunteet (1913)

“Maria Jotuni on puhutun kielen armoitettu mestari. Hänen henkilöidensä niukka ja toteava lause avaa näkymiä kohtalon syviin kuiluihin. Jotuni näkee elämän armottomuuden eikä sentimentalisoi.”

3. Virginia Woolf: Mrs. Dalloway (1925)

“Woolf on suuri kertovan proosan uudistaja. Mrs. Dalloway tajunnan ulottuvuuksien syvää, vilkasta, traagista kuvausta.”

4. Hannah Arendt: Totalitarismin synty (1951)

“Naisfilosofin vaikuttava teos 1930-luvusta ja edelleen järkyttävän ajankohtainen.”

5. Jane Austen: Järki ja tunteet (1811)

“Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä: suuri esikuvani Jane Austen kirjoitti kotinsa salongissa maailmanluokan proosaa aikana, jolloin naisen mahdollisuudet luovaan työhön olivat minimaaliset. Austen on häikäisevä, hilpeä ja viiltävä.”


Hyviä lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti