perjantai 27. maaliskuuta 2015

Lukuneuvojana kirjailija Laura Paloheimo

Kuva: Otava / Ari Heinonen
Laura Paloheimo kuuluu kotimaisen chick lit –kirjallisuuden kärkikaartiin. Hän kirjoittaa ylpeästi kuplivan kevyttä viihdettä, koska sitähän me kaikki naiset toisinaan tarvitsemme. Paloheimon kirjoista löytää unelmia ja luksuselämää; hääkellojen kilinää ja vääriä miehiä; deittailua ja sen oikean metsästystä; sydänystäviä ja sydänsuruja ja kaikkea sitä ihanaa, mistä hyvät viihdekirjat on tehty.

Esikoisromaanissa Klaukkala (2012) luksuslaukkufriikki Julia joutuu palaamaan maailmalta kotikonnuilleen Nurmijärven Klaukkalaan (ja Paloheimon omiin lapsuusmaisemiin.) Viime vuonna ilmestynyt Mama mojo jatkaa Julian tarinaa ja nyt mukana tuhisee vauva. Keskimmäinen romaani OMG (2014) vie lukijan hääsuunnittelufirman vauhdikkaaseen pyöritykseen, eivätkä päähenkilöt itsekään rakkaudelta välty – tietenkään!

Tällä hetkellä Laura Paloheimolla on monta rautaa tulessa. Neljäs romaani on tekeillä, samoin tietokirja. Opiskelu tunnetaideterapeutiksi on mukavaa vastapainoa kirjoittamiselle. Jooga pitää kropan kunnossa ja lukeminen pään. Näihin kolmeen kirjaan hän toivoisi muidenkin tarttuvan.

Laura Paloheimo suosittelee:

1. Johanna Sinisalo: Sankarit (2003 Tammi)

“Sinisalo osaa pitää lukijan otteessaan, niin myös tässä Kalevalaan perustuvassa kirjassaan. Kirjan henkilöt ja tapahtumat pohjaavat kansalliseepokseemme, mutta kaikki tapahtuu nykyajassa. Lukuelämystä ei haittaa yhtään vaikka Kalevala ei olisikaan tuoreessa muistissa, sillä arkkityyppiset hahmot ovat ympärillämme kaikkialla. Mitäpä muuta mediassakaan nähdään kuin näitä arkkityyppejä, joilla ensin onni on ja jonka he sitten epäonnekseen menettävät.

Sinisalo sekoittaa erilaisia lähteitä ja tekee omanlaistaan mosaiikkia kirjoittamalla. Hänellä on käsikirjoittajana tarkka kohtauksen ja draamantaju. Kieli on napakkaa ja hallittua. Luin tämän kirjan ahmaisten, niin kuin olen lukenut kaikki hänen kirjansa. Ihailen Sinisaloa ja pidän paljon hänen tavastaan kirjoittaa.”

2. Tua Harno: Ne jotka jäävät (2013 Otava)

“En oikein tiedä, miten tätä kirjaa kuvailisin, muuten kuin että se on hieno teos! Kertakaikkisen upeasti kirjoitettu sukutarina tai oikeastaan useista eri tarinoista koostuva kudelma. Romaani, jossa monen sukupolven tarinat kiertyvät orpouden tunteeseen, sen täyttämiseen ja tyhjentämiseen. Hyvän tarinan lisäksi lukunautinnon kruunaa kaunis kieli.

Erityisen paljon minua viehätti kirjassa Leonard Cohenin musiikin kuljetus yhtenä osana tarinaa. Cohenin musiikki on lähellä sydäntäni, sillä olen elänyt sen keskellä koko lapsuuteni. Cohen oli vanhempieni suosikki ja hänen tumma äänenesä on saattanut minua kasvuvuosieni läpi.”

3. Kirsi Ranto: Ole se valo joka olet: enkeleitä ja villasukkia (2013 Tammi)

“Minulla oli ilo tavata Kirsi vuosina, jolloin hän vielä esiintyi tangokuningatar-tittelillä ja kiersi tanssilavoja. Vietin hänen kanssaan kerran päivän kaupungilla, etsimme hänelle esiintymisvaatteita ja puhuimme kaikenlaista siitä, miten rankkaa on esiintyä ja olla jatkuvasti esillä. Vähän myöhemmin Kirsin uraan tuli tauko äänenmenetyksen ja uupumuksen muodossa. Ole se valo joka olet –kirjassaan Kirsi kertoo hyvin avoimesti omasta tiestään kohti aitoja arvoja ja universaalia rakkautta.

En tiedä, mikä tässä kirjassa minuun vetosi – ehkä se, että olen itsekin samoista tanssi-laulu-ja musiikki –viihdekuvioista ponnistanut. Tai ehkä se että, elän elämässäni vaihetta, jossa tunnen olevani matkalla kohti uutta, vaikken tarkalleen tiedä, mitä kohti olen menossa.

Kirja sopii hyvin sinulle, joka etsit elämääsi uusia suuntia tai olet muuten vaan kiinnostunut ihmisen elämänkaaren kasvukohtien kuvauksesta. Sellaisessa tilanteessa tämänkaltainen kasvutarina, vahvistaa uskoasi siihen, että on vain heittäydyttävä, seurattava sydämensä ääntä ja luotettava siihen, että sydän tekee oikeat valinnat.”


Hyviä lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti