Tuntuuko sinusta, että vakaat aikomuksesi jäävät aina vain aikomuksiksi? Että et pysy päätöksissäsi vaan lipsut niistä joka kerta tilaisuuden tullen? Syöt levyn suklaata, vaikka juuri teit päätöksen laihdutuskuurista. Surffailet netissä, vaikka olit vannonut keskittyväsi tänään vain olennaiseen. Lösähdät sohvalle työpäivän jälkeen, vaikka olit vakaasti päättänyt lähteä lenkille. Soimaatko vielä itseäsi saamattomaksi vätykseksi, josta ei ole mihinkään? Mikäli vastasit yhteenkin kysymykseen myöntävästi, Frank Martelan Tahdonvoiman käyttöohje (2013 Tammi) on kirja juuri sinulle.
Filosofi-tutkija Frank Martela on kirjoittanut yleistajuisen ja mukaansa tempaavan kirjan siitä, miten ihmisen mieli tahdonvoimaa vaativissa hetkissä toimii. Lisäksi hän antaa kirjassaan 20 konkreettista, käyttökelpoista ja yksinkertaista ohjetta siihen, miten tahdonvoimansa saa valjastettua niin, että päätöksissä pysyminen helpottuu. Kirja on kuin onkin nimensä mukaisesti työkalupakki, josta kukin voi poimia oikeat välineet juuri oman tahdonvoimaongelmansa ratkaisemiseen.
Minulle itselleni parhaita ohjeita olivat nämä:
1. Tahdonvoima kuluu käytössä, joten annan sen levätä välillä. Otan pienet torkut tai kävelen korttelin ympäri mieluummin kuin jatkan tehotonta kärvistelyä koneeni ääressä.
2. Keskityn yhteen asiaan kerrallaan. Silloin saan parhaat tulokset aikaan.
3. Asetan itselleni selkeät rajat. Päätös kirjoittaa kolme liuskaa ennen lounasta on paljon parempi kuin päätös kirjoittaa jonkun verran ennen lounasta. Kolme liuskaa ja sitten saan ruokaa.
4. Vähennän päätöksenteon määrää, sillä jokainen päätös kuluttaa tahdonvoimaani. Käytän voimani tärkeiden päätösten tekemiseen, en esimerkiksi siihen, mitä jugurttia tänään söisin.
5. Siirrän karkit ja suklaat piiloon ylähyllylle. Keittiötikkaiden kaivaminen kodinhoitohuoneen uumenista suklaan saamiseksi vähentää varmasti herkutteluani.
Martela kirjoittaa hauskasti ja elävästi. Hän poimii esimerkkejä omasta elämästään ja tuo asiansa sitäkin kautta lähemmäs lukijaa. Hän ei korosta oppineisuuttaan vaikeilla käsitteillä ja perinpohjaisilla teoriaesittelyillä, vaan kirjoittaa niin että jokainen varmasti ymmärtää. Tästä huolimatta lukija kyllä tajuaa, että tämä mies taitaa todella tietää, mistä puhuu.
Kansantajuistaminen ei tarkoita asiantuntijuuden häviämistä. Päinvastoin. Vaatii erityistä asiantuntijuuden taitoa, että osaa esittää asiansa yleisönsä ehdoilla. Tahdonvoiman käyttöohjeen tapauksessa siten, että taviskin tajuaa, oivaltaa ja ennen kaikkea innostuu kokeilemaan!
Tartu tähän:
1. Jos haluat oppia pysymään paremmin päätöksissäsi.
2. Jos ihmismieli kiinnostaa sinua.
3. Jos kaipaat kannustusta ja innostusta elämääsi.
Huom! Tahdonvoiman käsikirja on oiva teos kiireisille ja stressaantuneille lukiolaisille ja opiskelijiolle. Siitä saa hyviä konkreettisia vinkkejä oikeanlaiseen opiskeluun ja rentoutumiseen. Oppimistulokset paranevat näitä ohjeita noudattamalla taatusti!
Kirja on pyydetty ja saatu kustantajalta luettavaksi. Sillä ei ole ollut vaikutusta tämän tekstin sisältöön.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti