keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Juhana Torkki: Puhevalta: kuinka kuulijat vakuutetaan


Juhana Torkin Puhevalta: kuinka kuulijat vakuutetaan (2006 Otava) on paras puhetaidosta kirjoitettu opaskirja, johon olen koskaan tutustunut. Se on selkeä ja johdonmukainen. Innostava ja kannustava. Se sisältää roppakaupalla konkreettisia ohjeita siitä, miten omasta puheestaan saa vakuuttavan. Hyvien ja huonojen puhe-esimerkkien avulla lukija viimeistään älyää, miten se tehdään – tai miten se pitäisi tehdä.

Puheiden pitäminen on monessa ammatissa arkipäivää ja suurin osa meistä joutuu puhujaksi myös vapaa-ajallaan, halusi tai ei. Moni odottaa häissä morsiamen isän ja bestmanin puhetta. Hautajaisissa jonkun on pidettävä muistopuhe. Tuoreelle ylioppilaalle olisi mukava lausua ääneen pari sanaa. Työkaverin läksiäisissäkin puhe olisi paikallaan. Valitettavan usein näistäkin puheista suurin osa on hävyttömän huonoja, yleensä nukuttavan tylsiä.

Torkki osoittaa kirjassaan, ettei onnistuneen puheen pitäminen ole mitään rakettitiedettä. Oikeastaan hän saa puhumisen vaikuttamaan hyvin yksinkertaiselta ja helpolta. Mistä sitten kiikastaa, ettemme osaa puhua? Yleensä mennään pahasti metsään jo ennen varsinaista puhetilannetta ja harjoittelun puute sekä huonot esiintymistaidot kruunaavat epäonnistumisen.

Noudattamalla Torkin muutamaa yksinkertaista neuvoa tulee heti paremmaksi puhujaksi. Lisävinkkejä saa lukemalla koko kirjan.

1. Muista, että puhe ei ole esitelmä. Sen tarkoitus ei ole jakaa tietoa, vaan vaikuttaa kuulijoiden tunteisiin ja sitä kautta asenteisiin.

2. Mieti kenelle puhut. Kuulijat määrittävät sen, millainen puheen pitää olla. Et voi pitää samaa puhetta kaikkialla.

3. Puheella on oltava päämäärä. Mieti etukäteen mitä haluat kuulijoiden ajattelevan puheesi jälkeen ja laadi puheesi sen perusteella.

4. Harjoittele puhetta kotona kunnolla. Puhujaksi ei synnytä, vaan tullaan harjoituksen kautta.

5. Lyhyt puhe on parempi kuin pitkä puhe. Aina.

Torkin kirjan jälkeen lukija tietää teoriassa, miten yksinkertaisista aineksista hyvä puhe syntyy. Sen jälkeen omat puhetaidot pitäisi saada hiottua hyviksi myös käytännössä. Se onnistuu vain yhdellä tavalla: harjoittelemalla, harjoittelemalla ja harjoittelemalla. Hyväksi puhujaksi ei synnytä, vaan se on määrätietoisen treenauksen tulosta. Aloita siis jo tänään ja pidä ensi vuonna puhe, joka muistetaan.

Tartu tähän:

1. Jos joudut työsi vuoksi pitämään paljon puheita.
2. Jos haluat hioa ilmaisuasi ylipäätään paremmaksi.
3. Jos olet päättänyt, ettei sinua enää koskaan muisteta nukuttavan pitkäpiimäisestä puheesta.

2 kommenttia:

  1. Tutustu ihmeessä! Tämä kirja on mukaansa tempaavasti kirjoitettu ja sen luettuaan alkaa varmasti vähintään kuunnella puheita eri korvalla.

    VastaaPoista