perjantai 20. maaliskuuta 2015

Lillemor Jordas: Saariston väkeä ja huvilaneitejä: Albert Edelfeltin porvoolaisia malleja

Ilman kirjailija Kirsti Mannista en olisi ikinä keksinyt etsiä käsiini Lillemor Jordasin mainiota kirjaa taidemaalari Albert Edelfeltin porvoolaisista malleista. 

Manninen suositteli tarttumaan tähän teokseen antaessaan lukuneuvoja blogini lukijoille ja kiinnostuin kirjasta itsekin. Varaus kotikirjastoni tietokantaan naps ja seuraavana päivänä ilmoitus tekstiviestitse kirjan saapumisesta.

Porvoon museoiden tutkija Lillemor Jordas esittelee kirjassaan Saariston väkeä ja huvilaneitejä (2014, Albert Edelfeltin säätiö) porvoolaisia malleja, joiden kasvot ovat meille jälkipolville tuttuja Edelfeltin teoksista. Taiteilija kun ei suinkaan keksinyt hahmoja teoksiinsa omasta päästään, vaan tarvitsi maalauksiaan varten eläviä malleja.

Edelfelt vietti kesiään Porvoossa ja tuli paikallisille hyvin tutuksi. Taiteilija viehättyi ihmisten tavallisuudesta ja konstailettomuudesta ja oli helpottunut siitä, kun hänen ei maaseudulla tarvinnut mielistellä ja parannella malliensa ulkomuotoa kuten vaikkapa Pariisissa.

Väki piti taiteilijasta myös. Edelfelt maksoi mallina olosta hyvin, eikä korostanut koskaan ylimielisesti omaa asemaansa. Joidenkin malliensa kanssa hän ystävystyikin ja muisti aina kertoa myöhemmin, mihin maahan kukin oli teoksen myötä päätynyt.

Jordasin kirjaa on hauska selailla ja huomata, että katsoessaan Edelfeltin tunnetuimpia maalauksia niissä onkin ihan tavallisia suomalaisia. Kristuksen jalkojen juuressa rukoilee Mataleenana perheen palvelijatar, kalastajan tytär Ida. Ja itse Kristuksena alas katselee renki Ekman. Ruokolahden eukot eivät suinkaan ole autenttisia itäsuomalaisia eukkoja, vaan itäsuomalaisiin vaatteisiin puettuja porvoolaisia naisia. Eikä taiteilija meinannut millään saada leikkiviä porvoolaispoikia rannalle puuhastelemaan, sillä vesi oli jääkylmää. 

Jordasin teos kertoo mukavalla ja helposti lähestyttävällä tavalla suuren taiteilijan arkisesta luomistyöstä. Se valottaa lukijalle ennen kaikkea niiden tavallisten ihmisten elämäntarinaa, jotka saivat esiintyä taiteilijan malleina. Heidän kauttaan myös Edelfelt itse tulee jollain tavalla läheisemmäksi – tavalliseksi ihmiseksi, joka nyt vain sattuu olemaan myös maailmankuulu taiteilija.

Tartu tähän:

1. Jos taiteilijaelämä kiinnostaa sinua.
2. Jos sinulla ei ole aikaa paksulle kirjalle.
3. Jos suunnittelet reissua Porvooseen.

4 kommenttia:

 1. Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, täytyy lainata.
  Oletko tutustunut Linda Olssonin tuotantoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linda Olssonilta olen lukenut vain kirjan Laulaisin sinulle lempeitä lauluja ja siitä pidin ainakin kovasti.

   Poista
  2. Linda Olssonin kirjat ovat aina hyviä, luin juuri hänen uusimman teoksen; Kun mustarastas laulaa. Suosittelen !

   Poista
  3. Laitoin Mustarastaan heti lukulistalle! Kiitos!

   Poista