tiistai 16. elokuuta 2016

Stef Penney: Erämaan armo

Ennen kuin talvi on taas täällä, voi sen tuloon varautua lukemalla mukavan erilaisen jännärin Erämaan armo (2009 Bazar, suom. Jaakko Kankaanpää). Se vie lukijan Kanadan karuun erämaahan ja kylmät huurut hönkivät lukijan niskaan tämän kirjan sivuilta.

Hyytävänä talviyönä 1800-luvun puolessa välissä Dove Riverin syrjäisessä pikkukylässä tapahtuu murha. Murhatun miehen talolta johtavat jäljet lumessa kohti erämaata. Kyläläiset järkyttyvät, epäilykset alkavat velloa. Vanhat salaisuudet ja kaunat uhkaavat paljastua.

Etsintäpartio toisensa jälkeen lähtee seuraamaan murhaajan lumeen jättämiä jälkiä ja jokainen joukko omasta syystään. Henkeään pidätellen lukija seuraa partioiden etenemistä tuulessa ja tuiskussa. Pääsevätkö joukot koskaan määränpäähänsä alkeellisissa varusteissaan ilman goretexejä ja navigaattoreita – nykyvaeltajan välttämättömiä varusteita?

Tarinan pääpaino on mukavasti muualla kuin murhamysteerissä ja siksi uskoisin jännityskirjallisuutta vieroksuvakin lukijan tykkäävän tästä. Ennen kaikkea kirjassa kuvataan erämaan ja luonnon voimia, joiden edessä ihminen on usein voimaton. Luontoa on kunnioitettava ja sen ehdoilla edettävä, jos aikoo selviytyä. Luontokuvauksesta pitävälle Erämaan armo on nappivalinta.

Erämaavaelluksen aikana vaeltajat joutuvat kohtaamaan myös itsensä ja lohdullisen tarinan lopuksi kaksi yksinäistä sielua löytää toisensa. Erämaan armoilla on tunteikas ja kaunis jännityskirja. Aika harvinainen omassa genressään.

Tartu tähän:

1. Jos epätyypilliset jännityskirjat kiinnostavat sinua.
2. Jos pidät vähäeleisen kauniista rakkaustarinoista.
3. Jos rakastat luontoa ja luonnossa liikkumista.

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiinnostavalta kirjalta, vaikka en murhajuttuihin niin olekaan mieltynyt (mitä nyt christietä ja wentworhthia olen lukenut). Jo kirjan nimi saa kiinnostukseni heräämään. Pidämpä mielessäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota ihmeessä lukulistalle, varsinkin jos arvelet tykkääväsi vähän erilaisesta jännityksestä. Tämä on kaikkea muuta kuin poliisivetoinen pohjoismainen yhteiskunnallinen rikosromaani.

   Poista
 2. Heippa. Kuulin vasta mielenkiintoisesta blogistasi ja innostuin lukemaan sitä. Löysinkin jo pari lukuvinkkiä itselleni:) Tästä teoksesta tykkäsin kovasti kun sen jonkun aikaa sitten luin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Mahtava kuulla, jos olet löytänyt blogistani hyvää luettavaa itsellesi. Lämpimästi tervetuloa lukijakseni :)

   Poista