tiistai 24. kesäkuuta 2014

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

Ensin maailma meni sekaisin velhopoika Potterista. Sen jälkeen huokailtiin vampyyrikomistus Edwardin perään. Sitten jännitettiin Nälkäpeliä pelaavan Katniksen puolesta ja viime vuonna seurattiin Outolintu Trisin hyppyä tuntemattomaan. Tänä vuonna teinit kyynelehtivät vaihteeksi realistisemman tarinan parissa, kun Hazel ja Gus rakastavat John Greenin kirjassa Tähtiin kirjoitettu virhe (2014 WSOY, suom. Helene Bützow).

Tähtiin kirjoitettu virhe kertoo koskettavan tarinan parantumatonta kilpirauhassyöpää sairastavasta Hazel Lancasterista ja Augustus Watersista, joka on toistaiseksi päihittänyt oman sairautensa. Augustus iskee silmänsä Hazeliin syöpänuorten vertaistukiryhmän tapaamisessa ja pian he ovat erottamattomat.

Hazel ja Gus tuntevat löytäneensä sielunkumppanin toisistaan. Ihmisen, jonka kanssa pohtia syntyjä syviä, elämisen ja kuolemisen tarkoitusta. Tyypin, joka tajuaa, mitä syöpäpotilaana eläminen tarkoittaa. Kumppanin, johon nojata vaikeina hetkinä ja iloita parempina päivinä.

Tarina nostaa hienosti esiin teeman siitä, onko ihmisen elämällä merkitystä, jos elää vain ihan tavallisen elämän. Ei tee suurtekoja tai keiku listaykkösenä. On merkityksellinen vain omalle pienelle lähipiirilleen. Elääkö ihminen kuoleman jälkeen vain niin kauan kuin hänet muistetaan? Häviääkö tyhjyyteen sitten, kun kukaan ei enää muista?

Vaikkei elämänsä aikana tekisi suuria, on taviksellakin tarkoituksensa, vakuuttaa Green kirjassaan ja toivottavasti mahdollisimman moni julkisuuteen hinkuva nuori uskoo. Merkityksellisyys ei synny massoista. Se syntyy siitä, että on maailman tärkein edes yhdelle.

Tähtiin kirjoitettu virhe on hyvin kirjoitettu aidon oloinen nuortenkirja. Molemmat päähenkilöt ovat uskottavia ja tarina soljuu mukavasti eteenpäin. Hazelin ja Gusin universaali rakkaustarina uppoaa varmasti nuoriin lukijoihin ympäri maailman. Myös nelikymppinen lukija herkistyi. Näiden nuorten rakkaus on niin kaunista, pyyteetöntä ja syvää.

Tähtiin kirjoitettu virhe on ilahduttava poikkeus dystopiakirjallisuudelle, joka on dominoinut nuortenkirjallisuusgenreä ainakin käännöskirjallisuudessa. Ei dystopiakirjallisuudessa mitään vikaa ole, mutta siinä on, jos joku laji painaa unholaan kaiken muun. Kunpa tämän teoksen myötä saavutettaisiin taas parempi tasapaino eri tyyppisen nuortenkirjallisuuden kesken.

Myyntimenestykset voivat innostaa nuoret myös muiden kirjojen pariin. Twilight-kirjasarjan myötä lukijat ahmivat päähenkilö Bella Swanin lempikirjaa Humisevaa harjua. Tähtiin kirjoitettu virhe voi johdattaa lukijat suurten filosofien, Sylvia Plathin runouden, Beckettin näytelmien, Magritten taiteen tai jopa Maslow´n tarvehierarkian syövereihin. Ainakin Anne Frankin päiväkirjasta kannattaisi kustantajan ottaa pikaisesti uusi painos ja Van Houten –kaakaot nostaa paremmin esiin lähimarketeissa. Hotel de Filosoof Amsterdamissa voi myös varautua yleisöryntäykseen.

Tartu tähän:

1. Jos haluat lukea kirjan, josta kaikki puhuvat.
2. Jos olet koskettavien realististen tarinoiden ystävä.
3. Jos uskot rakkauteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti