maanantai 28. lokakuuta 2013

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Sielut kulkevat sateessa


Sairaanhoitajana työskentelevä keski-ikäinen Judit on lopen kyllästynyt työhönsä. Palkka on surkea, työ joustamatonta ja pitkään jatkuneet sisäilmaongelmat saaneet myös Juditin oirehtimaan. Tylsäksi muuttunut avioliitto tympii ja Judit suree myös sitä, ettei ole koskaan matkustellut Ruotsia pidemmälle. Nyt saa riittää, toteaa Judit ja päättää kääntää elämänsä uuteen suuntaan.

Vanha ystävätär Martta houkuttelee Juditin pikkukaupungista Helsinkiin tarjoamalla työtä yksityisessä kotisairaanhoitoa tarjoavassa yrityksessä. Kiireetön leppoisa työtahti ja yli 5000 euron palkka on tarjous, josta ei yksinkertaisesti voi kieltäytyä.

Kotisairaanhoitoyritys F-Remedium ei kuitenkaan ole mikään ihan tavallinen yritys. Sen toiminta pohjaa vahvasti kristilliseen arvopohjaan ja sen hoitajat tarjoavat potilaille myös sielunhoidollista apua. Vähitellen Juditille selviää, että kotisairaanhoito on pieni siivu tämän salaperäisen yrityksen toiminnassa, eivätkä kaikki sen touhut kestä päivänvaloa...

Mutkikkaan tarinansa ytimessä Jääskeläinen pohtii uskontojen ja tieteellisen maailmankuvan välistä suhdetta. Mikä on totta ja mikä on uskoa? Kuka määrittelee totuuden? Kenellä on oikeus sanoa toiselle: sinä elät väärin? Onko oikein yrittää muuttaa toisen totuutta? Voiko koskaan lopulta pelata varman päälle? Onko totuus tuolla jossain? Voiko sitä milloinkaan tavoittaa?

Pasi Ilmari Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa (2013 Atena) on merkillinen tarina, joka vaatii keskittymistä. Se sopii parhaiten lukijalle, joka ei viihdy yksiselitteisten juoniromaanien parissa, vaan haluaa lukiessaan pohdiskella isompia asioita. Jälkeensä se jättää pyörryttävän hämmennyksen. Jääskeläinen on taas onnistunut liikauttamaan jotain.

Tartu tähän:

1. Jos inhoat yksinkertaisia juoniromaaneja.
2. Jos olet kiinnostunut uskonnoista ja uskonnottomuudesta.
3. Jos haluat tutustua suomalaiseen uuskummaan.

Kirja on pyydetty kustantajalta luettavaksi. Sillä ei ole ollut vaikutusta tämän tekstin sisältöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti