keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Peter Fröberg Idling: Laulu nousevalle myrskylle


Peter Fröberg Idlingin kirja Laulu nousevalle myrskylle (2013 Teos, suom. Marja Kyrö) on kertomus kambodzalaisen opettajan Saloth Sarin nuoruudesta kahdessa poliittisessa roolissa. Virallisesti Sar toimii oppositiopuolueessa sihteerinä, mutta samaan aikaan hän suunnittelee salaisten tovereittensa kanssa kommunistista vallankumousta. Myöhemmin maailma tulee tuntemaan miehen nimellä Pol Pot. Hirmuhallitsija Pol Pot.

Saloth Sar ajoi kommunistitovereineen maalleen täydellistä maatalouteen perustuvaa tasa-arvoista yhteiskuntaa. ”Jälleen on otettu askel kohti oikeudenmukaisuutta. Monta on ottamatta, mutta jokainen otettu vähentää ottamattomien määrää. --- Muutos on mahdollinen, sitä todistaa historian kulku. Resurssit ovat suuret, ja jos ne jaetaan paremmin, kenenkään ei tarvitse mennä nukkumaan nälkäisenä. Kaikki oppivat lukemaan, kunhan joku vain opettaa heitä. Kaikki kuuluu meille kaikille.”

Fröberg Idling näyttää lukijalle kirjassaan, kuinka kaikki kenties kävi. Kuinka vallankumousta suunniteltiin ja kulisseissa vehkeiltiin. Kuinka osattiin vedellä oikeista naruista. Toisaalta hän näyttää myös kuinka sattumanvaraista kaikki ehkä lopulta oli. Kuinka kohtalo astui monta kertaa peliin ja käänsi suuntaa. Kuinka vaakakupissa painoivat vankkumattoman ideologian lisäksi ystävyys, avunanto ja rakkaus. Suurin niistä ehkä Saloth Sarillekin rakkaus.

Fröberg Idlingin kirja on runollinen tarina Kambodzan menneisyydestä ennen niitä kauhistuttavimpia vaiheita. Kirjailija käyttää kieltä ja sen nyansseja taidokkaasti ja maalaa lukijan silmien eteen reunoiltaan utuisen akvarellimaalauksen. Selkeää realistista kerrontaa odottava lukija takuulla pettyy. Fröberg Idlingin kirja ei ole juoniromaani, vaan ennemminkin taiteellinen tunnelmaromaani. Sitä ei voi hotkia. Se täytyy nauttia pieninä suupaloina.

Huom! Kambodzan historian jonkinasteinen tunteminen helpottaa pääsemään henkilöitä vilisevään tarinaan sisälle.

Tartu tähän:

1. Jos pidät inhoat yksinkertaisia viihteellisiä juoniromaaneja.
2. Jos historia kiinnostaa sinua.
3. Jos sinulla on aikaa keskittyä lukemaasi.

Kirja on pyydetty ja saatu kustantajalta luettavaksi. Sillä ei ole ollut vaikutusta tämän tekstin sisältöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti