maanantai 7. lokakuuta 2013

Seppo Jokinen: Vihan sukua


Aamujuna Kuopioon lähtee Tampereen rautatieasemalta aikataulunsa mukaisesti, mutta matka kirjaimellisesti katkeaa heti alkuunsa. Voimakas räjähdys heittää osan vaunuista raiteilta ja tuhoaa samalla täysin pari radanvarren omakotitaloa. Komisario Sakari Koskinen saa tällä kertaa selvitettäväkseen suuronnettomuuden, eikä taaskaan mikään ole sitä, miltä ensin näyttää.

Seppo Jokinen kietoo tällä kertaa rikosromaaniinsa tapahtumaketjun, joka on saanut alkunsa jo sata vuotta aikaisemmin. Vihan sukua - romaanissa (2013 Crime Time) vuoden 1918 tapahtumien aiheuttamat haavat eivät ole kaikissa tamperelaissuvuissa vieläkään arpeutuneet ja kirjassaan Jokinen näyttää, mitä sadanvuoden takainen julmuus, katkeruus ja vihanpito saavat aikaan eri sukupolvissa. Vuosien varrella kasaantunut syyllisyys ja häpeä kulkevat nuorimpiin polviin saakka ja sitä kierrettä on vaikea katkaista.

Vaikka Seppo Jokisen poliisiromaaneissa ratkaistaan raakojakin rikoksia, niiden yleistunnelmana on tamperelainen letkeys. Kirjoissa ei ole epäuskottavaa kaahailua, väijymistä tai ammuskelua. Rikolliset eivät ole mystisiä vihjeitä jälkeensä jättäviä sarjamurhaaja-psykopaatteja, vaan ihan tavallisia roistoja. Komisario Koskinen ei hänkään ole superälykäs yli-ihminen, joka rikospaikalta löytynyttä hiuskiehkuraa nuuhkimalla selvittää, kenestä on kyse. Rikoksia selvitellään realistisen oloisesti, poliisin vähäiset resurssit huomioon ottaen. Se on Jokisen kirjoissa parasta.

Tartu tähän:

1. Jos pidät uskottavasta jännityskirjallisuudesta.
2. Jos monimutkaiset murhamyysteerit kyllästyttävät sinua.
3. Jos etsit miehellesi tai isällesi hyvää luettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti