tiistai 8. lokakuuta 2013

Ollis Leppänen: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin


Oletko koskaan haaveillut yrittäjyydestä? Siitä, että saisit itse hallita omaa työelämääsi? Saisit itse valita päivittäisen työaikasi, eikä kukaan hengittäisi niskaasi, jos aamulla päättäisitkin jäädä vielä tunniksi sänkyyn. Voisit itse päättää, milloin lomailet ja milloin paiskit hommia. Saisit tehdä työt parhaaksi katsomallasi tavalla, eikä kukaan jupisisi, ettei meillä hommia tuohon tyyliin ole tapana hoitaa. Saisit ideoida, kehittää ja suunnitella sydämesi kyllyydestä. Olisit oman onnesi seppä.

Ollis Leppäsen kirja Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin (2013 Tammi) antaa hyvät eväät yrittäjyyden alkupolulle. Siinä keskitytään muista yrittäjyysoppaista poiketen ennen kaikkea rohkaisemaan yrittäjyydestä haaveilevaa. Leppänen kehottaa heittämään monimutkaiset liiketoimintasuunnitelmat roskakoriin ja hyppäämään kohti tuntematonta. Kokeilemaan, mokailemaan ja yrittämään. Kenenkään yritys ei ole kaatunut väärän yritysmuodon valintaan, mutta rohkeuden puutteeseen kyllä.

Leppäsen mukaan onnistuneen yrittäjyyden esteet löytyvät useimmiten korvien välistä. Emme uskalla lähteä markkinoille keskeneräisen idean kanssa, vaikka aidoissa asiakaskohtaamisissa siitä jalostuisi todennäköisesti parempi. Sen sijaan nyhjäämme suunnitelmien kanssa itseksemme, lähestymme arasti asiakasta valmiin paketin kanssa, jota tämä ei ehkä katsokaan tarvitsevansa. Sitten vetäydymme takaisin koloomme nuolemaan haavojamme ja toteamaan, ettei kannattanut.

Yrittäminen on nimensä mukaisesti yrittämistä: se ei ole valmiin mallin mukaan toimimista, eikä suoraviivaista suunnitelmien mukaan etenemistä, vaan yrityksen ja erehdyksen kautta eteenpäin menemistä. Välillä tulee takapakkia ja välillä huomaa onnistuvansa. Jos mitään ei koskaan yritä, ei koskaan mitään saavuta. Leppäsen kirja työntää sinut lempeän päättäväisesti reunan yli. Levitä siipesi ja kokeile lentämistä.

Tartu tähän:

1. Jos unelmoit yrittäjyydestä, muttet uskalla ottaa ensimmäistä askelta.
2. Jos työsi tympii ja mietit uusia ratkaisuja elämääsi.
2. Jos yrittäjänä olo ei ota sujuakseen.

Kirja on pyydetty ja saatu kustantajalta luettavaksi. Sillä ei ole ollut vaikutusta tämän tekstin sisältöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti