lauantai 9. helmikuuta 2013

Jean Echenoz: Pitkä juoksu


”Kykyni eivät riitä juoksemiseen ja hymyilemiseen yhtä aikaa.”  Emil Zatopek

Viime vuosien kirjallisiin kohokohtiini kuuluu ranskalaisen Jean Echenoz´n pikkuinen kirja Pitkä juoksu (Tammi 2010). Kirja kertoo tarinan juoksijalegenda Emil Zátopekista: ihmisveturista, joka juoksi päättäväisesti omalla erikoisella tyylillään ja viis veisasi kaiken maailman valmennusohjeista. Tämä pitkänhuiskea voittoja kahminut tsekkiläinen oli erityisen läheinen suomalaisille ja sai suurimmat saavutuksensakin Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.

Echenoz onnistuu 127 sivussa kertomaan Emil Zátopekin elämäntarinan lisäksi myös hyvin paljon Tsekkoslovakian historiasta, ilman että kirja tuntuu lainkaan uuvuttavalta faktapaketilta. Echenoz taustoittaa tarinaa mielenkiintoisesti kuvailemalla mm. sosialistista järjestelmää, jonka jatkuvan tarkkailun kohteena ulkomaille kisailemaan lähtenyt juoksijatähti oli. Menestys ja mitalit eivät loppujen lopuksi merkitse vallanpitäjille mitään ja myös Zátopek passitetaan työleirille monien muiden tapaan.

Kaiken tämän Echenoz onnistuu kertomaan vaivattoman kepeästi ja humoristisesti ja tarina soljuu mukavasti eteenpäin kuin kirkasvetinen vuoristopuro. Hän hurmasi leppoisalla kirjoitustyylillään ja kiintoisalla tarinallaan myös sellaisen lukijan, joka ei tiedä kestävyysjuoksusta yhtään mitään – minut.

Tartu tähän:

1. Jos urheilu kiinnostaa sinua.
2. Jos pidät kirjoista, joissa kerrotaan oikeista historiallisista henkilöistä.
3. Jos haluat lukea hyväntuulisen kirjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti