torstai 21. helmikuuta 2013

Hans Keilson: Komedia mollissa


Hans Keilsonin Komedia mollissa (Like 2013) julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1947 ja se perustuu osittain kirjailijan itsensä kokemaan. Kirja kertoo hollantilaisesta pariskunnasta, joka piilottelee asuntonsa ullakolla juutalaista miestä. Keilson itse on kokenut saman, sillä myös hän joutui juutalaisena piileskelemään pitkään tuttaviensa luona ja selvisi heidän avullaan hengissä.

Keilsonin kirja kertoo pienistä asioista, sillä piileskelijän piiri on hyvin pieni. Talossa ei voi liikuskella vapaasti, ulos saattaa katsoa vain varovasti ikkunan raosta ja mielekästä tekemistä on hyvin vähän. Piileskelijä tuntee toisaalta kiitollisuutta ja toisaalta ärtymystä piilotteilijoitaan kohtaan, samoin kuin piilottelijat kokevat ristiriitaisia tunteita salaista vierastaan kohtaan. Osat voivat myös äkisti vaihtua ja joskus vain uskomattoman hyvä tuuri voi kääntää kaiken jälleen ennalleen. Miten pienestä sattumasta voikaan ihmisen kohtalo joskus riippua.

”Mutta heidän talonsa, heidän asuntonsa, heidän tavaransa -  heidän maailmansa, kuinka se kaikki olikaan aluksi häntä rauhoittanut ja vetänyt puoleensa. Ja nyt: kuinka turhamaista, kuinka mahtailevaa, kuinka arvotonta!”

Isosta ja koskettavasta aiheestaan huolimatta Keilsonin kirja ei saa lukijaa tunnekuohujen valtaan. Koska piileskelijä ei paljasta sisimpäänsä auttajilleen, eivätkä auttajat avaudu piileskelijälle, lukijakin pysyy näin ollen etäällä. 

Kirjan nimi, Komedia mollissa, on osuva ja joku voi löytää tarinasta jopa tragikoomisia piirteitä. Minulle kirja oli enimmäkseen mollia, mutta kun tarkemmin ajattelen, nuo mollisoinnut eivät ole synkkiä ja tummanpuhuvia, vaan niissä pilkahtaa kepeys ja valo. Komedia mollissa. Juuri niin.

Tartu tähän:

1. Jos toinen maailmansota kiinnostaa, muttet halua lukea murskaavan synkkiä tarinoita.
2. Jos sinulla ei ole juuri nyt aikaa paksulle tai hitaalle kirjalle.
3. Jos pidät helppolukuisesta laatukirjallisuudesta.

Huom! Tämä helposti lähestyttävä tarina sopii nuorelle tytölle tai pojalle, joka haluaa siirtyä vähitellen lukemaan aikuisten kaunokirjallisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti