perjantai 1. helmikuuta 2013

Doris Lessing: Viides lapsi


"Meitä rangaistaan, siinä kaikki."
"Minkä takia?"
"Julkeudesta. Siitä että ajattelimme voivamme olla onnellisia."

Doris Lessingin Viides lapsi (Otava 1989/2007) kertoo Harrietista ja Davidista, tavallisesta ja huomaamattomasta pariskunnasta, joiden hartaimpana toiveena on saada suuri perhe. Mielellään jopa kuusi tai kahdeksan lasta. Jälkikasvunsa kanssa he sitten istuisivat suuren ruokapöydän ääressä ja loisivat toisiinsa katseen, pienen hymyn, jonka merkityksen toinen heti ymmärtäisi: katso kuinka onnellisia ja onnekkaita me olemme. Unelma alkaa käydä pikkuhiljaa toteen, sillä he saavat neljä hurmaavaa lasta. Viides lapsi muuttaa kaiken, eikä mikään palaa enää ennalleen.

Lessingin intensiivinen tarina erään perheen tuhoutumisesta saa aikaan puistattavan kylmiä väreitä. Lukija joutuu koko ajan puntaroimaan omaa asennettaan viidenteen lapseen, vanhempiin ja muihin lapsiin perheessä. Onko oikein uhrata yksi monen edestä? Vai onko parempi, että kaikki uhrautuvat yhden edestä? Joskus elämässä kaikki vaihtoehdot ovat vääriä. Yksi niistä pitää kuitenkin valita, eikä sen jälkeen voi enää tietää, minkälaiseen lopputulokseen joku toinen valinta olisi johtanut.

Tartu tähän:

1. Jos haluat lukea sydäntä riipaisevan tarinan erään perheen kohtalosta.
2. Jos luulet, että kaikki Nobel-palkittu kirjallisuus on puuduttavan tylsää.
3. Jos haluat lukea intensiivisen tarinan, mutta sinulla ei ole aikaa paksulle kirjalle.

Huom! Kirja saa tunnisteen psykologista jännitystä, koska tunnelma siinä on piinaavan painostava. Kirjaa ei kuitenkaan voi luonnehtia jännityskirjallisuudeksi.

2 kommenttia:

 1. Kiitos sivistämisestäni. Olen siis sittenkin lukenut Nobel-palkittua kirjallisuutta :D

  Minä pidin tästä kamalan paljon ja kirjoitin joskus aikanaan esseenkin sen henkilöiden moraalisista valinnoista. Painostava kirja todellakin. Lukemisesta on vuosia, mutta hyvin on jäänyt mieleen kuinka perheen onni kuihtui, miten poika lähetettiin pois ja millaisen reaktion hänen palaamisensa aiheutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viides lapsi jää mieleen juuri kuten sanoit, erityisesti painostavan ja ahdistavan tunnelman takia. Monessa blogissa kirjaa on verrattu Poikani Kevin -kirjaan - ehkä pitäisit siitä, kun pidit tästäkin. Itse en ole sitä vielä lukenut.

   Poista