torstai 7. helmikuuta 2013

Jukka Itkonen: Sanamaa: lastenrunoja


Jukka Itkonen on yksi Suomen parhaita lastenrunoilijoita (ainakin) kolmesta syystä:

1. Itkonen kirjoittaa lapsille ja huomioi vähän myös aikuisia. Vaikka Itkosen teksteissä on aina ripaus sellaista, joka avautuu vain aikuisille, hänen fokuksensa pysyy tiukasti lapsissa. Liian monta kertaa olen yrittänyt lukea omille lapsilleni kirjoja, joissa pääpointtina tuntuu olleen aikuislukijoiden viihdyttäminen ja vain aikuisille avautuvien piilomerkitysten viljely. Eivät lapset innostu sellaisesta. Itkonen sen sijaan malttaa ja osaa kirjoittaa kohdeyleisölleen: lapsille.

2. Itkonen kirjoittaa tarpeeksi lyhyesti. Pienet lapset eivät jaksa kuunnella liian pitkiä tarinoita. Jos kuvakirjassa on liikaa tekstiä, sitä ei voi lukea pienelle lapselle. Tai voi yrittää, mutta lapsi todennäköisesti venkoilee kärsimättömänä vieressä ja kyselee, voiko jo kääntää sivua. Koululaiset jaksaisivat kuunnella pitempiä tarinoita, mutta kuvakirja on (kuulemma) pikkuipanoiden kirja, eikä sovi enää isoille. Pieni lapsi tarvitsee tiiviin ja pienen tarinan ja sen Itkonen osaa ottaa huomioon.

3. Itkonen kirjoittaa hauskasti siitä, mikä lapsia kiinnostaa. Hän kirjoittaa leikkimisestä, sisaruksista, ystävyydestä, eläimistä ja kaikenlaisesta maailman kummallisten asioiden ihmettelystä. Hän riimittelee taitavasti ja kertoo pieniä ymmärrettäviä tarinoita usein elämän suurista asioista. Kaiken kukkuraksi hän osaa kirjoittaa hauskasti. Huumori vetoaa aikuisiin, mutta erityisesti se vetoaa lapsiin. Kun lapsilta kysyy, mikä teatteriesityksessä, elokuvassa tai kirjassa oli parasta, nousevat aina esiin ne hauskimmat kohdat. Itkonen osaa maustaa runonsa sopivalla annoksella lämmintä huumoria.

Jukka Itkosen Sanamaa: lastenrunoja (Kirjapaja 2012) on taattua laatua alusta loppuun. Erityismaininnan ansaitsevat Virpi Pennan kauniit ja värikkäät kuvat.

Tartu tähän:

1. Jos haluat lukea lapsellesi lastenrunoja, jotka takuulla toimivat.
2. Jos haluat kääriä lapselle pakettiin lahjan, josta on iloa pitkäksi aikaa.
3. Jos haluat parantaa lapsen kielellisiä valmiuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti