lauantai 5. joulukuuta 2015

Marie Kondo: KonMari - siivouksen elämänmullistava taika

En enää yhtään ihmettele, miksi japanilaisen Marie Kondon siivouskirja (2015 Bazar, suom. Päivi Rekiaro) komeilee myyntilistojen kärjessä meillä ja maailmalla. Kondo kirjoittaa tavaroiden karsimisesta niin innostuneesti ja asiantuntevasti, että tuskin maltan itsekään odottaa oman tavarakaaokseni taltuttamista.

Kondo kertoo olleensa aina hyvin kiinnostunut tavaroiden järjestelystä ja kehitelleensä vuosien varrella jos jonkinlaista säilytysratkaisua. Koulussa hän ilmoittautui aina vapaaehtoiseksi järjestäjäksi ja kotona hän yritti siivota oman huoneensa lisäksi myös sisarustensa ja vanhempiensa kaappeja. Jäätyään kiinni hän jatkoi salaa.

Vaikka Kondo noudatti naistenlehtien tyypillisimpiä tavaranraivausoppeja (=yksi tavara päivässä pois / etene pikku hiljaa / älä tähtää täydellisyyteen), hän ei saanut kunnollista järjestystä aikaan ja asunto oli muutaman kuukauden kuluttua samanlainen kuin ennenkin: liian täysi tavarasta. Kaikki muuttui, kun Kondo keksi oman mullistavan oppinsa.

Koska koen olevani Kondon kaltainen, tavaroiden järjestämistä ja uusia säilytysratkaisuja rakastava kummajainen, tajusin heti, mistä Kondo puhuu ja ymmärsin myös, että hän on hemmetti vieköön oikeassa! Samanaikaisesti älysin myös, että omat epäonnistumiseni johtuivat täsmälleen samoista syistä kuin Kondon omat epäonniset yritykset pitää tavarat järjestyksessä.

Kondon oppi on yksinkertaisen nerokas. Lyhyesti sen voi tiivistää näihin kuuteen kohtaan:

1. Pyri täydellisyyteen. Jos siivoat vain vähän kerrallaan, työ ei lopu koskaan.
2. Aloita arkisesta käyttötavarasta ja käy viimeisenä läpi esineet, joihin liittyy suuria tunteita tai muistoja.
3. Lajittele tavarat lajin, älä sijainnin perusteella. Kaappi kerrallaan –menetelmä ei toimi!
4. Kerää kaikki samanlajiset tavarat yhteen kasaan ja tarkastele kädessäsi jokaista tavaraa vuorotellen.
5. Kysy itseltäsi: tuoko tämä tavara minulle onnea tai iloa? Jos vastaus on kielteinen, luovu tavarasta.
6. Kiitä tavaraa hyvistä palveluvuosista ja muista lausua kiitoksesi myös virheostoksille: “Kiitos että opetitte minulle tärkeän asian: tämän malliset housut eivät yksinkertaisesti sovi minun takamukselleni ja siksi saatte lähteä.”

KonMari-tekniikan avulla jäljelle jäävät ainoastaan ne tavarat, jotka tuottavat omistajalleen iloa. Jokainen kaapista löytyvä pusero on kiva, jokainen paperi tarpeellinen, ja jokainen kirja sellainen, jonka oikeasti aikoo vielä lukea. Ja väittääpä Kondo myös muun elämän mullistuvan parempaan suuntaan, kun raaskii karsia ympäriltään ylimääräisen roinan, joka monessa kodissa kirjaimellisesti kaatuu päälle. Ajatukset saattavat selkeytyä ja uusi suunta löytyä - ja vain siksi, että raivasi kämppänsä kuntoon.

Harvoin hotkin mitään kirjaa niin fiiliksissä kuin Kondon siivousopasta. Malttamattomana käänsin sivua toisen perään ja suunnittelin omaa operaatiotani, jonka tiesin tällä kertaa onnistuvan. Hykertelin jo siitä ajatuksesta, kuinka heittäisin kylmästi kylppärin kaapista pois pahalta tuoksuvat body lotionit ja lahjaksi saadut avaamattomat etananuutevoiteet. Tiesin, että vaatekaappini ylähyllyllä majaansa pitää rikkinäinen diaprojektori, pieneksi käynyt ja saumasta ratkennut vanhojenpäivän puku, laatikollinen kirjeitä saksalaiselta kirjeenvaihtokaverilta vuosilta 1985-1987 ja kasa cd-romppuja.

Mitä ihmettä olin ajatellut säilyttäessäni kaiken tämän röynän? Ajattelinko todella viedä diaprojektorin korjattavaksi ja levittää iholleni päänsärkyä aiheuttavaa kosteusvoidetta? Lupasin itselleni, että jouluun mennessä talossani ei ole jälkeäkään edellämainituista. Rikkinäiset tavarat kaatopaikalle ja kierrätykseen kelpaavat eteenpäin. Miten vapauttava tunne jo nyt!

Tartu tähän:

1. Jos rakastat tavaroiden järjestämistä.
2. Jos vihaat siivoamista.
3. Jos haluat lukea koukuttavan tarinan siivoushullusta. Varoitus: Into voi tarttua!


2 kommenttia:

 1. On kulunut jo pari kuukautta siitä, kun luit kirjan. Mitä tapahtui? Saitko kotisi järjestykseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi,

   Kotini raivaus on lähestulkoon ohi! Melkein 30 muovikassillista lähti roskiin ja saman verran kierrätykseen. KonMarin neuvot toimivat! Suosittelen!

   Poista