keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Pelimies Jerry Salmi


Kaksikko Teronen ja Vuolle on tullut vannoutuneelle urheiluväelle tunnetuksi kirja- ja radiosarjastaan Kiveen hakatut, jossa he esittelevät edesmenneitä, tunnettuja ja tuntemattomampia, suomalaisia urheilusankareita. 

Tehdessään radio-ohjelmaa Vancouverin olympialaisten alla Kanadassa he saivat sattumalta mahdollisuuden tutustua myös Jorma ”Jerry” Salmeen, yhteen maamme unohdettuun jääkiekkosankariin. Juteltuaan Salmen kanssa tunnin verran kirjoittajakaksikko oli vakuuttunut siitä, että tämän miehen elämä pitää saada kansien väliin – niin uskomattomia Salmi heille tarinoi.

Pelimies Jerry Salmi: seikkailua koko elämä (2013 Kirjapaja) kertoo jääkiekkoilija Salmen elämänvaiheet nuoruudesta eläkepäiviin Kanadassa. Eniten keskitytään kiekkovuosiin Suomessa ja ulkomailla ja se onkin kiinnostavaa luettavaa kaikille Leijona-faneille ja muillekin jääkiekon historiasta kiinnostuneille - meno kun oli ennen niin kovin erilaista.

Ennen vanhaan pelit pelattiin ulkokentillä ja vaatteet vaihdettiin kotona. Joidenkin hyvien pelaajien ulko-ovella norkoili pikkupoikien lauma ja pelaaja sai faneiltaan varusteiden kantoapua. Huonommat pelaajat raahasivat kamansa kentälle itse. Ulkomaanreissuille kiekkoilijat ottivat joskus mukaan omat eväät ja toisinaan yövyttiin jopa teltoissa. Amerikan reissulla 1960-luvulla sodanjälkeisen Suomen niukkaan ruokaan tottuneet pelaajat saivat vatsansa kipeäksi rasvaisia herkkuja notkuvissa pöydissä, kun eivät malttaneet olla ahmimatta.

Kirjaa varten Teronen ja Vuolle haastattelivat Salmen lisäksi monia Suomen jääkiekkopiirien legendoja pelikavereista Kalervo Kummolaan. Heidän kertomustensa kautta lukijalle avautuu monipuolinen kuva poikkeuksellisen lahjakkaasta pelaajasta, joka osasi persoonallisella tyylillään sekä ihastuttaa että vihastuttaa. Nöyrään ja hiljaiseen suomalaiseen mieheen tottuneet valmentajat eivät aina hyväksyneet Salmen eloisaa ja itsetietoista tyyliä. Kultaiseen pukuun sonnustautunut itsevarmuutta uhkuva Salmi viis veisasi muiden mielipiteistä. Hän uskalsi elää ja siksi hänen elämänsä on ollut seikkailua täynnä - myös jääkiekkokaukaloiden ulkopuolella.

Tartu tähän:

1. Jos urheilun historia kiinnostaa sinua.
2. Jos haluat tietää, miten jääkiekko on aikojen saatossa muuttunut.
3. Jos inhoat asiapitoista pönötystä ja pidät rennon jutustelevasta tyylistä kirjallisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti