perjantai 20. joulukuuta 2013

Kristina Ohlsson: Varjelijat


Jos etsit täydellisen koukuttavaa jännityskirjaa joulunpyhiksi, kääri itsellesi tai läheisellesi pakettiin Kristina Ohlssonin Varjelijat (2013 WSOY, suom. Outi Menna). Tässä Ohssonin kolmannessa Fredrika Bergman -jännityskirjassa tiivistyvät kaikki hyvän jännärin elementit.

Ensinnäkin Varjelijoiden rakenne on lukijaa koukuttava. Sinne tänne on ripoteltu sopivasti käänteentekeviä koukkuja, jotka kuljettavat juonta ennalta arvaamattomaan suuntaan ja saavat lukijan ällistymään. Hyvän jännityskirjan pitää olla yllättävä vuoristorata-ajelu, ei tasapaksu junamatka Pohjanmaan lakeuksilla.

Toiseksi Ohlsson pitää henkilömäärän maltillisena, eikä lukijan tarvitse turvautua sotkupaperille raapustettuihin listoihin siitä, kuka tuo ja tuo nyt olikaan. Näin kirjailija pystyy myös rakentamaan henkilöistään kokonaisia moniulotteisia hahmoja, joihin on helppo samastua.

Kolmanneksi Ohlssonin rakentama kauhistuttava murhien sarja on epäuskottavuudessaan uskottava. Vaikka kirjassa kuvatut rikokset ovat hurjia ja jotkut henkilöt vaikuttavat aluksi kummallisilta (mykäksi tekeytyvä lastenkirjailija muun muassa), Ohlssonin käsittelyssä kaikki vaikuttaa lopulta täysin ymmärrettävältä ja uskottavalta. Lisäksi poliisin toiminnassa ei mikään mene överiksi, vaan ratkaisu löytyy ihan normaaleja tutkintaprosesseja noudattamalla. Ja silti Ohlssonin kyydissä ei tylsisty, vaan viihtyy.

Ohlsson myös ilmiselvästi kirjoittaa kelpo kieltä ja Outi Menna on tarkka suomentaja. Kirjaa on ilo lukea, kun ei tarvitse koko ajan pelätä kömpelöjä ilmaisuja.

Kuka murhasi nuoren opiskelijan Rebecca Trollen? Paloitteli ruumiin julmasti ja hautasi metsään? Löytyykö samasta hautapaikasta vielä lisää ruumiita? Miten mykkää teeskentelevä lastenkirjailija Thea Aldrin tähän kaikkeen liittyy? Voiko Fredrika Bergmanin oma puoliso olla sotkeentunut kammottavaan rikokseen? Ja keitä ovat varjelijat?

Tartu tähän:

1. Jos haluat lukea ruotsalaisen jännityskirjan, jossa ei ole liukuhihnatehtailun makua.
2. Jos uskottavuuden rajoissa pysyvä rikoksen selvittely kiinnostaa sinua.
3. Jos haluat uppoutua hyvään tarinaan ja viihtyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti