tiistai 31. joulukuuta 2013

Juha T. Hakala: Luova laiskuus: anna ideoille siivet


Taas yksi luovuuskirja lisää, huokaa moni. Voiko tästä läpikalutusta aiheesta olla enää  mitään uutta sanottavaa? Eikö luovuus ole jotain niin merkillistä ajattelun ja toiminnan yhteispeliä, ettei sitä ainakaan kirjoista voi oppia? Eikös se nyt ole niin, että toiset vain sattuvat olemaan luovempia kuin toiset? Kannattaako tällaisia kirjoja edes kirjoittaa? Ne kun ovat monen mielestä pelkkää amerikkalaisesta puppugeneraattorista tulvivaa roskaa.

Filosofi ja kasvatustieteen professori Juha T. Hakala ajattelee toisin. Hän haluaa tarttua aiheeseen, koska uskoo, että tieto luovuudesta ja erityisesti sille suotuisista olosuhteista lisää ymmärrystä ja tutustumalla aiheeseen myös itse luovuus voi lisääntyä. Kun sohaisee vakiintuneiden ajatusten muurahaispesää, saa aikaan kuhinaa ja jotkut pesään kannetut havunneulaset voivat luiskahtaa eri asentoon kuin aikaisemmin. Asenteiden ja tapojen säännöllistä tökkimistä tarvitaan, jotta luovuus lisääntyisi. Ja se on tärkeää, koska vain kekseliäisyydellä voimme pärjätä nykymaailmassa.

Juha T. Hakalan kirja Luova laiskuus: anna ideoille siivet (2013 Gummerus) pyrkii saamaan aikaan pään sisäistä vipinää. Edes jotain liikettä, joka sysää tavanomaisia ajattelumalleja uuteen asentoon. Hän kehottaa kartoittamaan erityisesti organisaatioissa piileviä luovuuden näkymättömiä esteitä: syvälle juurtuneita tiedostamattomia toimintatapoja, kateutta, turvattomuuden tunnetta, rohkeuden puutetta. Hyvin usein työpaikalla puhutaan kyllä luovuuden puolesta, mutta käytännössä sen toteutumiseen ei ole mitään mahdollisuuksia. Aloitelaatikot ammottavat tyhjyyttään ja ideapajoissa tuijotetaan seiniin tuppisuina.

Mitä sitten paikalleen jumiutuneessa organisaatiossa olisi Hakalan mielestä tehtävä? Ravistele rutiineja. Laske tavoitetta. Muista, että toisto tappaa. Turvattomuuden tunne lamauttaa. Luovuuteen ei voi pakottaa. Luova ei pääse helpolla. Fiilis on tärkeää. Luovuus on hulluutta, kaaosta. Se vaatii ennen muuta rohkeutta - myös johdolta. Varsinkin johdolta.

Tartu tähän:

1. Jos haluat ravistella omaa ajatteluasi uuteen suuntaan.
2. Jos työpaikkasi ilmapiiri on paikalleen jähmettynyt.
3. Jos inhoat puisevaa tiedekieltä ja pidät lennokkaan jutustelevasta kirjoitustyylistä.

Kirja on saatu kustantajalta luettavaksi. Sillä ei ole ollut vaikutusta tämän tekstin sisältöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti