keskiviikko 28. elokuuta 2013

Maria Semple: Missä olet Bernadette?


Pitkään aikaan en ole nauranut niin paljon kuin lukiessani Maria Semplen hulvatonta kirjaa Missä olet Bernadette? (2013 Gummerus, suom. Outi Järvinen). Hotkin kirjan parissa päivässä nauttien joka ikisestä luvusta ja lopun lähetessä harmitukseni kasvoi: pian joutuisin jättämään tämän mainion perheen taakseni. Olisi ollut niin mukavaa viettää heidän seurassaan vielä päivä pari.


Tarina kertoo introvertista arkkitehdistä Bernadette Foxista, joka inhoaa kotikaupunkinsa Seattlen ihmisiä, rakennustyyliä, säätä – koko surkeaa kaupunkia. (Lisäksi hän inhoaa kanadalaisia ja heitä on Seattle piruvie täynnä.) Muut vanhemmat vierastavat tätä outoa kummajaista, joka ei koskaan osallistu mihinkään, ei tervehdi ketään ja käyttäytyy muutenkin vähintään epäilyttävästi. Bernadetten aviomies, työnarkomaani tiiminvetäjä Microsoftilta ja lahjakas teinitytär Bee, pitävät kuitenkin Bernadettestä sellaisena kuin tämä on. Ainakin siihen saakka, kun hän onnistuu sotkemaan asiansa perin juurin ja vetää siihen soppaan myös muun perheensä...

Semple onnistuu siinä, missä moni kirjailijatoveri epäonnistuu: kirjoittamaan tarinan, joka on samaan aikaan sekä kuplivan kevyttä että viiltävän älykästä viihdettä. Hän on osannut rakentaa hauskat henkilöhahmot, jotka eivät ole tavanomaisen kliseisiä, kuten tämän tyyppisessä kirjallisuudessa valitettavan usein on. Hänen juonenkäänteensä ovat yllättäviä ja epäuskottavia ja silti tarkemmin ajateltuna täysin uskottavia. Totuus kun on usein tarua ihmeellisempää, varsinkin jos kyse on naapurikyttäilystä tai lasten vanhempien välisistä kärhämistä.

Kaiken hullunkurisen juonipyörityksen taustalla piilee myös vakavia aiheita. Miten siedämme erilaisuutta? Voiko oman elämänsä ulkoistaa jollekin toiselle? Mitä tapahtuu, jos taiteilija kahlitsee luomisvimmansa? Saako ihminen olla itsekäs ja milloin itsekkyys menee liian pitkälle? Uskallan veikata jo nyt, että tätä kirjaa käärin tänä jouluna useampaankin joululahjapakettiin.

Tartu tähän:

1. Jos haluat viihtyä!
2. Jos pidät kuplivan älykkäästä huumorista.
3. Jos luulet, että kaikki hauska viihdekirjallisuus on huonosti kirjoitettua.


2 kommenttia:

  1. Loistava kirja! Kutkuttavan hauska ja älykäästi kirjoitettu. Suurkiitos vinkistä! En olisi tarttunut tähän, jos en olisi lukenut kuvaustasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, jos sinäkin pidit tästä ja löysit tiesi Bernadetten tarinaan blogini kautta. Koen onnistuneeni erityisen hyvin silloin, kun joku löytää blogini kautta tiensä sellaisen kirjan luo, johon ei muuten olisi ehkä koskaan tarttunut!

      Poista