perjantai 23. elokuuta 2013

Lukuneuvojana teatterinjohtaja Jussi Helminen

Kuva: Robert Seger

”Sivistyksestään pääsee eroon vain lisäämällä sitä.”

Espoon Kaupunginteatterin johtajana vuodesta 2000 toiminut Jussi Helminen on aina lukenut – ja paljon. Hän haluaa suositella blogini lukijoille monenlaista luettavaa: uutuuksia, vähän vanhempia teoksia, erästä lastenkirjaa ja nostaa esille myös yhden teoksen tulevan syksyn kirjatarjonnasta.


Jussi Helminen suosittelee:

Vanhempia suosikkeja:

1. Fredrik Lång: Elämäni Pythagoraana (2005, Tammi)

”Harvinainen suomalainen historiallinen fiktio, taiten kirjoitettu kokonaisuus. Kirjailija on aina kieltäytynyt mm. Finlandia-ehdokkuuksista, mikä on kunnioitettava asenne. Tämä kirja olisi voittanut.”

2. Olli Jalonen: Poikakirja (2010, Otava)

”Suuren kirjailijan pieni helmi. Rakenne on täydellinen, paketti kasassa. Eläytyminen pojan keskeneräiseen maailmankuvaan hieno ja ajankuva sitä kautta viiltävän koskettava. Huipputeos huippukirjailijalta!”

3. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (2012, Teos)

”Hyvää suomen kieltä nuorelta esikoiskirjailijalta, hieno ja herkkä eettinen romaani. Kaunis ja rohkea. Ei ihme, että teos on ostettu maailmalle käännettäväksi.”
4. Chris Cleave: Little Been tarina (2011, Gummerus)

”Kuuluu niihin kirjoihin, jotka opettavat maailmasta asioita, joita ei uutisista koe, vaikka näkeekin.

5. Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa (2009, Otava)

”Biafran ja Nigerian oma ”Täällä pohjantähden alla”. Muutkin kirjailijan teokset kannattaa lukea ihan vain yleissivistääkseen itseään.”

Viimeaikaisia suosikkeja:

1. Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat (2013, Otava)

”Kirjoittajan toistaiseksi kokonaisin ja hienoin teos. Inhimillinen kulma Afganistaniin – teos kertoo enemmän kuin tuhat editoitua asenteellista uutista.”

2. Jo Nesbö: Poliisi (2013, Johnny Kniga)

”Miehen toistaiseksi paras Harry Hole – dekkari. Huippuunsa kehitetty yllättävä juoni, ihmiskuvaus paikallaan. Pesee väsyneen Wallanderin ja asettuu Håkan Nesserin tasolle.”

3. Haruki Murakami: 1Q84 (2013, Tammi), osat 1 ja 2

”Tulevan Nobel-kirjailijan ehkä eheimpiä kokonaisuuksia. Fantastista realismia japanilaisittain, mutta Gabriel Garcia Marquezin hengessä. Odotan syksyllä 2013 ilmestyvää kolmatta osaa!”

Lapsille:

Jo Nesbö: Tohtori proktrorin pierupulveri (2009, Gummerus)

Tuleva suosikki?

Leena Parkkinen: Galtbystä länteen (2013, Teos, ilmestyy 5.9.2013)

”Odotan ahnaasti Leena Parkkisen uutuutta, koska edellinen Sinun jälkeesi Max (2009, Teos) oli niin kunnianhimoinen ja onnistunut.”


Hyviä lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti