torstai 9. toukokuuta 2013

Hisham Matar: Erään katoamisen anatomia


”Toisinaan isäni poissaolo tuntuu painavalta kuin rinnan päällä istuva lapsi. Toisinaan pystyn tuskin muistamaan tarkasti hänen kasvonpiirteitään ja minun pitää kaivaa esiin valokuvat, joita säilytän vanhassa kirjekuoressa yöpöytäni laatikossa. Päivääkään hänen salaperäisen katoamisen jälkeen ei ole kulunut niin etten olisi etsinyt häntä, hakenut mitä epätodennäköisimmistä paikoista.”

Nuri on neljätoistavuotias nuorukainen, kun hänen isänsä katoaa. Yhtäkkiä. Odottamatta. Nurin elämä pyörähtää ympäri ja aiemmin hyvin etäiseksi jäänyt isä ja tämän elämäntarina alkaa kiinnostaa. Samanaikaisesti kiihkeä rakkaus nuorta äitipuolta kohtaan alkaa pikkuhiljaa hiipua. Etsiessään isäänsä Nuri löytää lopulta juurensa ja itsensä.

Hisham Matarin kirja Erään katoamisen anatomia (WSOY 2013) on hienovireisen tyylikäs tarina isästä ja pojasta, jotka isän katoaminen yhdistää. Se on suuri ja koskettava tarina ilman minkäänlaista sentimentaalista tunteiden paisuttelua. Tästä tarinasta on turha hakea sydämen pamppailuja, silmäluomien värähtelyjä, poskipäiden rusotusta tai muita rakkausromaaneiden kliseisiä kielikuvia. Taitava kirjoittaja kun osaa kertoa tunteista muilla konsteilla.

Tukahdutettu intohimo, läheisyyden kaipuu, hyväksytyksi tulemisen tarve on kaikki kerrottu tässä kirjassa niin kauniisti ja vähäeleisesti ja samalla koskettavasti ja uskottavasti. Erään katoamisen anatomia on samanaikaisesti ennalta arvattava ja yllättävä, tiivis ja ilmava, arkinen ja universaali. Kunpa tällaisia kirjallisia helmiä käännettäisiin useammin.

Tartu tähän:

1. Jos nautit kauniista kielestä.
2. Jos pidät koskettavista tarinoista, mutta inhoat ylitsepursuavaa tunteellisuutta.
3. Jos pidät laatukirjallisuudesta, mutta sinulla ei ole aikaa paksulle tiiliskivelle.

2 kommenttia:

  1. Mikä yhteensattuma, sain eilen luettua tämän kirjan loppuun. Ehdoton plussa oli siis kaiken muun mainitsemasi lisäksi kirjan nopea luettavuus, siihen ei mennyt paria iltaa enempää :). Muutenkin kirja oli ihanaa vastapainoa J.K. Rowlingin "Paikka vapaana" -kirjalle, jonka luin ennen tätä. Vaikka tästä Erään katoamisen anatomiasta pidinkin todella paljon, jäi silti jotain vielä puuttumaan. En edes osaa itselleni selittää, mikä se jokin voisi olla. Mutta silti tämä oli kirja, joka vei mennessään.

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Tämä oli minusta hienosti kirjoitettu tarina erityisesti siitä syystä, että tarinan kauneus ja tunteikkuus oli saatu aikaan niin eleettömästi. Lisäksi se, ettei kaikkea väännetä rautalangasta, oli plussaa. Kiva kun kirja antoi sinullekin hyvän lukuelämyksen.
    Ja mikä yhteensattuma: minulla on lukulistalla seuraavaksi J. K. Rowlingin Paikka vapaana :)

    VastaaPoista