sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Anneli Kanto: Pala palalta pois


Tänä vuonna on ilmestynyt jo kaksi henkilökohtaista kertomusta tyttären ja Alzheimerin tautiin sairastuneen vanhemman välisestä suhteesta. Hanna Jensenin 940 päivää isäni muistina (Teos 2013) on informatiivinen tietopaketti ja pohjimmiltaan positiivinen tarina isän ja tyttären suhteesta, jonka sairaus muutti lopulta hivenen paremmaksi. Anneli Kannon Pala palata pois: kertomuksia Alzheimerin taudista (Gummerus 2013) on aivan toista maata.

Kannon kirjassa Alzheimerin tauti on viheliäinen sairaus, joka muuttaa ihmisen persoonallisuuden kokonaan ja useimmiten huonoon suuntaan. Ennen niin lempeistä ja ystävällisistä ihmisistä tulee ilkeitä, rähjääviä ja väkivaltaisia. He huutavat, sättivät ja kiroilevat. He käyvät käsiksi, purevat ja potkivat. Heidän koko persoonallisuutensa hiipuu pikku hiljaa pois. He eivät tunne enää ketään, eikä kukaan tunne enää heitä.

Anneli Kanto kertoo kirjassaan omakohtaisen tarinansa itsestään ja Alzheimerin tautiin sairastuneesta äidistään. Sen lisäksi hän antaa äänen kymmenien muiden sairastuneiden omaisille. Heidän tarinansa lamaannuttavat. Erityisen järkyttävältä kuulostaa äärimmilleen kilpailutetun kotihoitopalvelun taso. Yhtä paljon tyrmistyttää omaisten, poikkeuksetta tytärten, työtaakka. Missä ovat näiden sairaiden vanhusten aikuiset pojat? Ei yhden ihmisen harteille näin suurta taakkaa voi sälyttää.

Kanto on kirjoittanut tärkeän kirjan aiheesta, joka koskettaa joka päivä lähes 40:ää uutta suomalaista. Se on hätähuuto kunnollisten vanhuspalveluiden ja valtavan työtaakan alle musertuvien tytärten puolesta. Tämän kirjan pitäisi olla pakollista luettavaa jokaiselle päättäjälle ja äänestäjälle. Meille kaikille.

Tartu tähän:

1. Jos läheisesi sairastaa muistisairautta.
2. Jos olet omaishoitaja ja haluat vertaistukea.
3. Jos olet kiinnostunut yhteiskunnallisista kysymyksistä ja/tai vanhustenhoidosta.

Huom! Jensenin ja Kannon kirjat täydentävät hyvin toisiaan ja sopivat siitä syystä  hyväksi lukupariksi lukupiiriin.

Kirja on pyydetty ja saatu kustantajalta luettavaksi. Sillä ei ole ollut vaikutusta tekstin sisältöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti