perjantai 17. toukokuuta 2013

Alicia Gimémez Bartlett: Petra Delicado ja merkityt tytöt


Barcelonan yössä raiskataan nuori kalvakka tyttö ja komisario Petra Delicado määrätään jutun päätutkijaksi. Petra on innoissaan: vihdoin hän pääsisi arkiston uumenista tositoimiin kentälle. Häntä ei haittaa edes se, että saa jutun vain siksi, koska ketään muutakaan ei satu olemaan vapaana. Eikä häntä häiritse lopulta sekään, että saa työparikseen kohta eläkkeelle siirtyvän tomppelinomaisen ylikonstaapeli Garzónin. Pääasia on, että hän saisi vihdoin todistaa todelliset kykynsä ja saisi jättää arkiston pölyiset käytävät.

Alkuun tämä epäsuhtainen kaksikko luulee selvittelevänsä ihan tavallista raiskausta, mutta juttu mutkistuu, kun raiskauksia tapahtuu lisää. Lisäksi tekotavassa on jotain outoa: jokaisen tytön käteen on painettu kukan muotoinen kuvio jollain terävällä esineellä. Tytöt eivät osaa antaa tekijästä juuri mitään tuntomerkkejä ja tutkijat ajautuvat umpikujaan. Sarjaraiskaajan tapaus vaikuttaa yksinkertaisesti selvittämättömältä...

Espanjalaisen Alicia Giménez Bartlettin Petra Delicado ja merkityt tytöt (Tammi 2012) on hauskalla tavalla erilainen jännityskirja. Petra ei ole niitä tavanomaisimpia poliisipäähenkilöitä ja Barcelona on miljöönä virkistävä poikkeus kylmiin ja kalseisiin pohjoismaisiin kaupunkeihin verrattuna. Lisäksi Petra kertoilee lukijalle nasevasti kaikenlaista myös yksityiselämästään, niin ex-miehistään kuin epäonnistuneesta puutarhanhoidostaankin. Häneen on helppo samastua. Vetävä juoni ja kepeä kirjoitustyyli kruunaavat tämän humoristisen uuden tuttavuuden. Petra Delicadon seuraavat seikkailut odottavat jo yöpöydälläni.

Tartu tähän:

1. Jos pidät jännityskirjallisuudesta, mutta inhoat raakuuksilla mässäilyä.
2. Jos haluat tutustua nasevan naispoliisin arkeen.
3. Jos olet kyllästynyt pohjoismaiseen jännityskirjallisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti