keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Salla Simukka: Jäljellä


Emmi Aaltoa hävettää olla Potentiaali – onhan hän jo 15-vuotias. Lähes kaikki hänen ystävänsä ovat jo löytäneet oman erityislahjakkuutensa ja siirtyneet sitä vahvistavaan ryhmään. Emmin sisko todettiin Dramaatikoksi jo päiväkoti-iässä ja isoveljen harvinainen älykkyys oli tietenkin todiste Intellektuaalista. Emmi sen sijaan ei varmaan koskaan löytäisi itsestään mitään erityistä vahvistamisen arvoista. Hän olisi elämänsä loppuun saakka mitäänsanomaton, turha ja toivoton tapaus, ikuinen Potentiaali, jonka kohtalona olisi olla harmaata massaa.

Onneton Emmi karkaa kotoa ja toivoo salaa, että vanhemmat edes vähän huolestuisivat. Karkumatkan jälkeen kaikki onkin toisin, muttei ollenkaan niin kuin Emmi on haaveillut. Kaikki on paljon pahemmin, sillä ketään ei ole missään. Koko kaupunki on tyhjä.

Salla Simukka kirjoittaa teoksessaan Jäljellä (Tammi 2012) vetävän tarinan nuorille lukijoille. Hän rakentaa jännittävän juonen aran ja epävarman Emmin ympärille, joka etsii hämmentyneenä elonmerkkejä autioituneesta kaupungista. Vauhdikkaiden juonenkäänteiden edetessä Emmi löytää itsestään voimakastahtoisen nuoren naisen, joka uskaltaa tehdä päätöksiä ja toimia. Emmin hahmoon nuoruuden horjuvassa epävarmuudessa painiskelevan lukijan on helppo samaistua.

Simukka sijoittaa tapahtumat lähitulevaisuuden Suomeen, joka näyttäytyy armottomana paikkana niille, jotka eivät tiedä, mitä ovat tai mitä haluaisivat. Tulevaisuuden maailmassa ei ole tilaa epävarmoille haahuilijoille. Sen sijaan ihanteena on suoraviivainen ja tavoitteellinen eteneminen kohti kirkasta päämäärää. Simukan luoma Suomi taitaa olla täällä jo.

Tartu tähän:

1. Jos haluat kokeilla Nälkäpelin jälkeen jotain kotimaista.
2. Jos olet kiireinen nuori, etkä ehdi aloittaa paksua moniosaista sarjaa.
3. Jos sinua kiinnostaa tulevaisuuden maailma, missä kaikki on toisin.

Huom! Emmin tarina jatkuu kirjassa Toisaalla (Tammi 2012).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti