torstai 14. maaliskuuta 2013

Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina


Joka päivä 36 suomalaista sairastuu muistisairauteen. Joka päivä myös näiden 36 ihmisen läheisten elämä muuttuu, sillä muistisairas ei selviä yksin. Hanna Jensen kirjoittaa teoksessaan 940 päivää isäni muistina (Teos 2013) siitä, kuinka hänen oma isänsä sai vuonna 2009 diagnoosin Alzheimerin taudista ja kuinka tämä diagnoosi mullisti myös Jensenin itsensä elämän.

Jensenin on kirjoittanut tärkeän, ansiokkaan ja koskettavan kirjan. Hän on ensinnäkin kerännyt yksien kansien sisään kaiken sen olennaisen sirpaleisen tiedon, mitä muistisairaan omainen tarvitsee, kun diagnoosi muistisairaudesta, yleensä aina hyvin yllättäen, tulee. Jensen joutui isänsä diagnoosin kuultuaan maanisen tiedontarpeen valtaan ja googletti, selvitti ja kyseli kaiken mahdollisen tiedon näistä sairauksista. Tämä kaikki tieto löytyy kansantajuisesti kerrottuna näiden kansien sisältä ja säästää muilta samassa tilanteessa olevilta valtavasti aikaa ja vaivaa.

Jensenin kirja ei ole kuitenkaan pelkkä informatiivinen tietopaketti, vaan se on myös äärimmäisen koskettava tarina isästä ja tyttärestä. Jensen ruotii kirjassa rehellisesti omia ristiriitaisia tunteitaan, eikä nosta itseään pyhimykseksi jalustalle. Hän kertoo rehellisesti, mutta äärimmäisen rakastavasti myös isästään, eikä anna sairastuneestakaan särötöntä kiillotettua kuvaa. Sen sijaan hän kertoo rehellisen koskettavasti kahdesta kokonaisesta ihmisestä, joiden suhde toisiinsa vain syveni diagnoosin jälkeen.

Jensenin kirjan yksi suurimmista ansioista on se, että hän muistuttaa lukijaa siitä, että muistisairaudesta voi seurata myös jotain hyvää: jotain sellaista, mikä ei olisi ollut mahdollista ilman sairautta. Se ei ole aina pelkkää syöksyä pimeään, vaan voi riisua osapuolet kaikesta turhasta menneisyyden painolastista ja antaa mahdollisuuden uuteen alkuun. Jensen sai tutustua isään, jollaista hän ei ollut koskaan tuntenut. Siitä hän on äärettömän kiitollinen.

Tartu tähän:

1. Jos tarvitset helposti lähestyttävää tietoa muistisairauksista.
2. Jos työskentelet muistisairaiden parissa.
3. Jos haluat lukea liikuttavan tarinan isästä ja tyttärestä.

Huom! Kirjan toivoisi osuvan myös mahdollisimman monen päättäjän käteen, sillä muutama esimerkki muistisairaan kohtelusta on järkyttävää luettavaa. Esimerkiksi ylimääräinen vuodepaikka löytyy sairaalasta, kun muistisairas käy ensin kotonaan kaatumassa.  

Kirja on pyydetty ja saatu kustantajalta luettavaksi. Sillä ei ole ollut vaikutusta tekstin sisältöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti