torstai 15. lokakuuta 2015

Lukuneuvojana kosmologi Syksy Räsänen

Kosmologi Syksy Räsänen tutkii työkseen maailmankaikkeutta ja opettaa teoreettista fysiikkaa Helsingin yliopistossa. Suurelle yleisölle hän on tullut tunnetuksi Helsingin sanomien kolumnistina ja hän pyrkii kirjoituksissaan vääntämään rautalangasta tavallisille ihmisille, mistä tässä kaikessa oikein on kyse. Hän on siis samalla hyvällä asialla kuin Esko Valtaoja - toinen avaruustieteen tunnetuimmista popularisoijista maassamme.

(Valtaojan lukuvinkkeihin voit tutustua lähemmin täällä.)

Räsäsen on vaikea luonnehtia itseään lukijana. “Suurin osa lukemistani teoksista on nykyään jollain tapaa maailmankatsomuksellista tai fantastista kirjallisuutta, joko poliittisessa, henkilökohtaisessa tai tieteellisessä mielessä”, hän pohdiskelee ja kertoo yrittävänsä lukea kolmisenkymmentä teosta vuodessa.

Räsäsen monipuolisesta lukumausta kertovat mm. hänen viimeisimmät lukuelämyksensä: historioitsija Shlomo Sandin tietokirja Israelin maan käsitteen historiasta (The Invention of the Land of Israel), matemaatikko Jacques Hadamardin tutkielma siitä, kuinka matemaatikon ideat oikein syntyvät (The Mathematicians’s mind: The Psychology of Invention in the Mathematical Field) sekä antiikin filosofi Plutharkoksen pohdinta Lihansyönnistä, jota voidaan pitää ensimmäisenä kasvisruokavalion puolustuspuheena.

Tietokirjallisuuden lisäksi Räsänen lukee myös monipuolisesti fiktiota. Tänä vuonna luettujen kirjojen listalle mahtuu niin Paavo Haavikon Rauta-aika –runoelma kuin R.A Salvatoren “roskafantasiaa”, jonka lukemista Räsänen kutsuu kiinnostavaksi kokemukseksi.

Näitä kolmea hän haluaa suositella blogini lukijoille:

Syksy Räsänen suosittelee:

1. Stanislaw Lem: Solaris (1961, suomennos 1973 Kirjayhtymä)

“Lapsena luin paljon science fictiota ja fantasiaa kirjastosta. Erityisen kestävän vaikutuksen minuun teki Stanislaw Lem. Solaris yhdistää vaikuttavalla tavalla inhimillisen ja tieteellisen, ja sekoittaa konkreettisen ja vertauskuvallisen. Myös Lemin Kyberias ja sen ilkamoiva scifi-filosofointi lämmittää mieltä.”

2. Otfried Preussler: Mustan myllyn mestari (1978 WSOY)

“Luin viime vuonna uudelleen Mustan myllyn mestarin. Se oli niin tunnelmallinen ja hyvin rakennettu taikakoulutarina kuin muistinkin.”

3. Noam Chomsky: Mediakontrolli (2003 Sammakko) (+ muut Chomskyn poliittiset kirjoitukset)

“Noam Chomskyn poliittiset kirjotukset ovat vaikuttaneet suuresti ajatteluuni. Monia hänen keskeisiä tekstejään ei ole suomennettu, mutta kirjanen Mediakontrolli antaa osviittaa järjen tielle.”


Hyviä lukuelämyksiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti