maanantai 5. lokakuuta 2015

Lukuneuvojana terveystohtori Pekka Puska

Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi edellyttää hyvää fyysistä - ja henkistä - kuntoa. Terveellisten elämäntapojen puolestapuhujana tunnetuksi tullut professori Pekka Puska rasittaa ja rasvaa aivojaan lukemalla kirjallisuutta monipuolisesti. Useimmiten hän nappaa kiinnostavan kirjan mukaansa lentokenttien kirjakaupoista ja hänen lukumakuunsa kuuluvat oman alan kirjallisuuden lisäksi niin romaanit kuin historialliset tietokirjatkin.

”Jo ennen kuin osasin lukea, isäni luki minulle kaikki Tarzan-kirjat. Innostuin niistä niin paljon, että kirjoitin jopa ihan oman Tarzan-seikkailun: pienen vihkosen, jonka nimi oli muistaakseni Tarzanin viidakko on seikkailuja täynnä.” Pekka Puska kertoo.

Sen jälkeen Puska on kirjoittanut kymmenkunta ihan oikeaa terveysaiheista teosta, joissa hän on pureutunut suomalaisen kansanterveyden tilaan ja sen parantamiseen. Uusimmista teoksista Raha tai henki (Docendo) ilmestyi vuonna 2014 ja pitkää uraansa ja elämäntaivaltaan Puska taas on muistellut Reijo Ikävalkon kirjoittamassa teoksessa Pekka Puska –terveystohtori vuodelta 2012 (Otava).

Jos me lakkaisimme röyhyttelemästä tupakkaa, kittaamasta viinaa ja mässäilemästä roskaruokaa, voisimme paljon paremmin. Ja jos sen lisäksi ruokkisimme päätämme hyvällä kirjallisuudella, voisimme vielä paremmin.

Näitä teoksia Pekka Puska haluaa suositella blogini lukijoille.

Pekka Puska suosittelee:

1. Philip Kerr: Berlin noir –kirjasarja
(Liekit Berliinissä 2012, Kalpea rikollinen 2013 ja Saksalainen sielunmessu 2014, Atena)

”Minulle romaanissa on tärkeintä tarina. Plussaa teos saa siitä, jos se sijoittuu jollain tavalla kiintoisaan paikkaan tai historiaan. Viime aikoina olen lukenut varsin monta Philip Kerrin romaania, jotka käsittelevät Berliiniä viime sotien ympärillä, sankarina etsivä Bernie Gunther. Koska olen itsekin ollut varsin paljon Berlinissä, ovat Kerrin kuvaukset natsi-Saksan tapahtumista hyvin kiinnostavia.”

Huom! Lukuneuvojan arvion Philip Kerrin kirjasta Liekit Berliinissä voit lukea täällä.

2. Philip Kerr: January window (Head of Zeus 2014)

”Hiljattain löysin Philip Kerrin tuotannosta myös tämän vielä suomentamattoman jännitysromaanin. Se käsittelee Englannin jalkapalloliigaa kuvitteellisesti mutta ilmeisen realistisesti. Kirja on hyvin kiehtova, koska seuraan niin Englannin valioliigan kuin Saksan Bundesliigankin pelejä.”
  
3. Khaled Hosseini: Leijapoika (2004 Otava) ja Tuhat loistavaa aurinkoa (2007 Otava)

“Toisenlaista historiallista kuvausta edustavat nämä Khaled Hosseinin teokset, joista ensimmäisen löysin varsin pian ilmestymisen jälkeen joltakin lentokentältä. Kirjat kuvaavat hyvin Afganistanin myrskyisiä oloja ja samantyyppisiä ongelmia, joiden kanssa Lähi-idässä painiskellaan tänäkin päivänä.”

4. Lars Sund: Colorado avenue (1992 WSOY) ja kaksi muuta trilogian osaa

“Olen kotoisin Vaasasta ja viettänyt paljon aikaa Pohjanlahden saaristossa ja kuullut vanhoja tarinoita esimerkiksi pirtun salakuljetuksesta. Siksi Sundin romaanit ovat itselleni todella kiintoisia tarinoita. Sund maalaa elävästi esiin Pohjanlahden saariston vanhanajan kulttuurin, asenteet ja olosuhteet, joista kaikki eivät ole ihan vieraita nykyäänkään.” 

5. Henrika Tandefelt: Porvoo 1809: juhlamenoja ja tanssiaisia (2009 SKS)

“Hyllyssäni on myös hyvin paljon tietokirjoja laidasta laitaan. Toimiessani Tieto-Finlandia-palkintoraadin puheenjohtajana vuonna 2009 näiden kirjojen määrä kasvoi paljon. Parhaana palkittiin silloin tämä Henrika Tandfeltin teos Porvoo 1809. Silloin oli kulunut 200 vuotta siitä, kun keisari Aleksanteri vihittiin myös Suomen hallitsijaksi ja hän julisti Suomen suuriruhtinaskunnaksi. Tandefelt kuvaa kirjassaan hienosti ja elävästi tuon ajan Porvoota ja kaupungin tapahtumia seremonian ympärillä.”


 Hyviä lukuelämyksiä!

2 kommenttia:

 1. Kerrin Liekit Berliinissä onkin tuttu ja mahdollisesti tartun muihinkin miehen teoksiin. Porvoo 1809 alkoi kiinnostaa todenteolla, sillä kävin keväällä Porvoossa ja osallistuin mainiolle opastetulle kierrokselle. Kaupunki on kaunis ja kiinnostava osa Suomen historiaa. Kiitos lukuneuvoista emännälle ja vieraalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elina,

   Kiitos sinulle kommenteistasi. Minäkin kiinnostuin juuri tästä teoksesta, sillä Porvoo on yksi suosikkipaikoistani Suomessa. Myös Enni Mustosen Emännöitsijä, jota en ole vielä ehtinyt aloittaa, kiinnostaa erityisesti siksi, koska siinä kuvataan Edelfeltin työskentelyä juuri Porvoon ateljeessa. Sekin kannattanee ottaa lukulistalle, jos Porvoo kiinnostaa :)

   Poista