lauantai 7. helmikuuta 2015

Carl-Johan Vallgren: Varjopoika

Varjopoika (2015 Otava, suom. Maija Kauhanen) alkaa jokaisen vanhemman painajaisella. On vuosi 1970. Isä on kahden lapsensa kanssa metroasemalla Tukholmassa. Vanhempi vonkuu liukuportaisiin, mutta nuorempi istuu rattaissa, joita ei portaisiin saa viedä. 

Tuntematon nainen lähestyy ja ehdottaa, että hän voisi saattaa pojan laiturille portaita pitkin ja isä voisi tulla hissillä perässä. Laituritasolle päästyään isä tajuaa, että poika on viety.

Kadonnut poika on Klingbergin pohattasuvun nuori vesa ja tapauksen selvittämiseen valjastetaan poliisivoimien lisäksi yksityisetsivien kaarti, mutta pojasta ei löydetä jälkeäkään. Kuluu neljäkymmentä vuotta ja myös kadonneen pojan veli häviää maisemista salaperäisesti. Poliisi ei epäile rikosta, mutta puoliso on toista mieltä. Hän on varma, että tämäkin veli on joutunut rikoksen uhriksi.

Tapausta ryhtyy selvittelemään Danny Katz: sekalaista etsivä- ja tiedustelutoimintaa harrastanut ex-narkkari, joka moninaisten elämänvaiheittensa ansiosta ui kuin kala vedessä sekä ökyrikkaiden seurassa että alamaailman pimeimmissä syövereissä. Näistä taidoista on hyötyä, kun Katz huomaa itse tulleensa lavastetuksi raakaan murhaan....

En voi sanoa kovasti innostuneeni, kun sain käsiini jälleen yhden ”sensaatiomaisen” ruotsalaisdekkarin. Alan olla vähän kyllästynyt koko genreen ja kaikki viimeaikaiset ”sensaatiot” ovat jääneet kesken. Tämä Varjopoika onnistui kuitenkin koukuttamaan ja välillä sitä oli vaikea laskea käsistään.

Varjopojassa on paljon hyvää. Ensinnäkään siinä ei mässäillä kidutuskuvastolla. Pidän nykyään entistä enemmän kirjoista, joissa jännitys syntyy jostain muusta kuin veren kanssa lotraamisesta.

Toiseksi Varjopoika on hyvin kirjoitettu, mikä ei sinänsä ollut mikään yllätys, sillä onhan Vallgren ansioitunut aikaisemmin vakavamman kirjallisuuden taitajana. Kolmanneksi pidin Danny Katzin hahmosta, jossa on sopivasti säröä ja joka muistuttaa vähän Stieg Larssonin Millennium-trilogian lävistettyä pahis-hyvistä Lisbeth Salanderia.

Neljänneksi Varjopojan juoni pysyy, monista muista nykyjännäreistä poiketen, edes jollain tasolla uskottavuuden rajoissa, vaikka katoamis- ja murhamysteereihin kietoutuukin kaikenlaisia kuvioita voodoosta lähtien. Kyllä tämä kannatti lukea!

Tartu tähän:

1. Jos haluat viihtyä!
2. Jos pidät pohjoismaisesta jännityksestä.
3. Jos haluat tutustua uuteen kiehtovaan etsiväsankariin.

Kirja on saatu kustantajalta luettavaksi. Sillä ei ole ollut vaikutusta tämän tekstin sisältöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti