lauantai 24. tammikuuta 2015

Merete Mazzarella: Sielun pimeä puoli

”Maryn vahvin tarina taisi lopulta olla hänen oma elämänsä.”

Merete Mazzarella ei koskaan kuvitellut kirjoittavansa hirviöistä. Hän ei ollut niistä vähimmässäkään määrin kiinnostunut, kunnes huomasi eräänä päivänä olevansa yhden kuuluisan hirviön pauloissa. Niin pahasti, että hänen oli kirjoitettava tämä kirja.

Mazzarellan uutuus Sielun pimeä puoli (2014 Tammi) kertoo Frankensteinin hirviöstä ja hirviön luojasta kirjailija Mary Shelleystä. Mikä sai nuoren 19-vuotiaan Maryn keksimään kammottavan aiheensa lähes 200 vuotta sitten? Kirjoittamaan tarinan tiedemies Viktor Frankensteinista, joka laboratoriossaan yhdistelee kuolleiden ihmisten ruumiinosia tarkoituksenaan luoda uusi, uljas ja täysin virheetön olento? Mitä Mary halusi hirvittävällä tarinallaan aikalaisilleen kertoa? Miten Frankensteinin hirviötä tulisi nykytietämyksen valossa tulkita?

Mazzarella porautuu kirjassaan syvälle hirviön syntyhistoriaan ja sen moninaisten tulkintojen syövereihin ja tekee sen kiinnostavalla, raikkaalla ja lukijaystävällisellä tavalla. Hirviö alkaa kummasti kiinnostaa myös lukijaa, joka ei Mazzarellan tapaan ole koskaan ollut kovin kiinnostunut niistä. Frankensteinin hirviö on moniin muihin historian hirviöihin verrattuna hyvin moniulotteinen olento.

Oikeastaan vielä hirviötäkin enemmän Mazzarellaa kiinnosti kuitenkin hirviön luoja, nuori kirjailija Mary Shelley. Tämän elämäntarina nouseekin teoksessa hirviötä suurempaan osaan. Mary syntyi kulttuuriperheeseen ja menetti äitinsä varhain. Jo nuorena tyttönä hän heilasteli runoilija Percy Shelleyn kanssa ja hengaili muidenkin sen ajan kulttuurihenkiöiden kanssa. Hän kesti miehensä jatkuvat naisseikkailut. Hän menetti lapsensa ja kärsi syvästä yksinäisyydestä.

Koko elämänsä Mary haaveili suuresta rakkaudesta, miehestä, jolle olisi ollut ainoa ja kelvannut sellaisena kuin on. Vaikka Mary syntyi ja eli sen ajan ylemmissä kulttuuripiireissä, hänen henkilökohtainen elämänsä oli kuitenkin ”se tavallinen tarina” ja siksi Maryn elämä koskettaa helposti myös nykylukijaa.

Mazzarella kirjoittaa sujuvasti ja joissain kohdin vetävästikin, muttei Sielun pimeä puoli mitään kevyttä viihdettä ole. Tähän(kin) Mazzarellan kirjaan pitää keskittyä, antaa aikaa lukemiselle ja ajatuksille.  Kovin väsyneenä siihen ei kannata tarttua.

Mazzarellan teoksen voi hyvin lukea, vaikka Frankensteinin hirviö olisi jäänyt lukematta. Se kannattaa ehdottomasti lukea, jos hirviötarina on tuoreessa muistissa.

Tartu tähän:

1. Jos olet kirjallisuuden historia kiinnostaa sinua.
2. Jos haluat lukea koskettavan elämäntarinan.
3. Jos haluat oppia tuntemaan ja tulkitsemaan klassikkoa.

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja minulta on mennyt täysin ohi, joten kiitos vinkistä! Kävin heti kirjaston sivuilla tekemässä varauksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Aina joku hyvä helmi menee välillä itseltäkin ohi. Kirjoja julkaistaan niin paljon, ettei tahdo perässä pysyä :)

   Poista
 2. En oikein pitänyt tästä kirjasta. Pidän Mazzarellan ajatuksista ja viisaudesta. Hänen omaelämäkerralliset teoksensa olen kerännyt ja viihdyn niiden parissa. Kirja oli ihan hyvä, mutta kaipasin liian voimakkaasti hänen omaa ääntään, en ihastunut hirviöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan hyvin erilainen kirja kuin edelliset Mazzarellat. Vaikka hän tässäkin esittää omia pohdintoja naisen, hirviön, nykyajan ja menneisyyden välisistä suhteista, eivät ne toki ole niin henkilökohtaisia kuin edellisissä kirjoissa, joissa hän on pohtinut esimerkiksi isovanhemmuutta omien kokemustensa kautta.

   Minuun tämä upposi hyvin, sillä Frankensteinin hirviö oli tuoreessa muistissa ja entisaikojen naiskirjailijoiden elämäntarinat kiinnostavat myös kovasti.

   Poista