maanantai 19. tammikuuta 2015

Saku Tuominen: Luova järkevyys: arkisen luovuuden ylistys

Saku Tuominen pukee sanoiksi uusimman kirjansa takakannessa sen, mitä moni ajattelee törmätessään jälleen kerran yhteen luovuuskirjaan. Voi ei! Taasko yksi uusi kirja lisää luovuudesta? Ei kiitos!

Tuominenkin vannoi, ettei koskaan kirjoittaisi aiheesta. Häntä kuitenkin rupesi ärsyttämään, kuinka väärinymmärretty käsite luovuus on ja haluaa tässä kirjassaan Luova järkevyys: arkisen luovuuden ylistys (2014 Otava) ravistella luovuuteen liitettyjä vääriä merkityksiä ja tulkintoja.

Ensiksi Tuominen ilmoittaa inhoavansa luovaa hulluutta, jonka perään huudetaan nykyään joka suunnasta. Luova hulluus on hänen mukaansa päämäärätöntä sekoilua. Järkevää luovuutta taas asioiden tekeminen uudella erilaisella tavalla, joka on sen lisäksi tarpeellista eli järkevää. Ei hullua.  

Tuomisen järkevä luovuus sisältää neljä osaa, jotka hän esittelee trendikkäästi hastag-merkin muodossa. Ensiksi on oltava kyky nähdä. Ihmisen on pysähdyttävä katsomaan ja tunnistettava ongelmakohdat. Usein on helpompi olla näkemättä, vedota kiireeseen ja tyytyä vanhaan. Jos ei näe, ei joudu ponnistelemaan yhtään enempää.

Toiseksi pitää olla halu tehdä. Ongelmien tunnistaminen ei riitä, ellei niihin tartuta ja ryhdytä muuttamaan. Ja tässä on Tuomisen mukaan yksi organisaatioiden suurimmista luovuuden esteistä. Innovaatiopajoja kyllä pidetään, työryhmiä perustetaan ja raportteja laaditaan, mutta mikään ei koskaan johda mihinkään konkreettiseen. Toimeen ei tartuta, henkilökunta tympääntyy ja organisaatioon pesiytyy luovuudenvastainen meininki. No ei mikään ihme!

Tuomisen mukaan luovuuden on tähdättävä aina siihen, että asiat tehdään vähän tai paljon paremmin. Vähän paremmin tekeminen on arjen pienten asioiden fiksaamista ja paljon paremmin tekeminen taas asioiden dramaattisempaa muuttamista paremmaksi. Ongelma on vain siinä, ettei lopputuloksesta koskaan tiedä. Voi olla, että tilanne muuttuu paremmaksi, mutta yhtä hyvin voi olla, että metsään menee ja siksi on niin paljon helpompaa pysyä paikoillaan. Pessimisti ei pety.

Tuomisen kirja ei ole ollenkaan ärsyttävä kirja luovuudesta. Se on hyvällä tavalla yksinkertainen ja maanläheinen. Se on helppolukuinen ja mukaansa tempaava. Siinä todetaan kannustavasti, ettei luovuus ole mikään luonteenpiirre, eikä kuulu pelkästään organisaation luovuusyksikölle. Jokainen meistä on luova. Jos vain esteet uskalletaan karsia edestä. Ja tämä kirja toden totta auttaa niiden raivaamisessa. Eiköhän laiteta hihat heilumaan?

Mutta miksi ihmeessä kirjan kannessa on kärpänen? Pörräävän ötökän kuva liittyy sekin olennaisesti luovaan järkevyyteen. Ja yleisiin miestenvessoihin. Ja hygieniaongelmiin. Lue itse, niin sinäkin tiedät, mistä on kyse!

Tartu tähän:

1. Jos inhoat työpaikkasi innovatiivisia luovuuspajoja.
2. Jos haluat oppia tekemään jotain toisin.
3. Jos luulet tietäväsi, mistä luovuudessa on kyse.

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikka luovuusoppaita tosiaan on kirjoitettu yksi jos toinenkin. Olen päättänyt, etten osta enää yhtään self help -teosta, mutta aina jostain kirja-alesta tarttuu uusi mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen jäänyt self help-opaskoukkuun. Vaikka osa niistä on höyhenenkevyttä hömppää, on niitä viihdyttävä lukea. Nämä Tuomisen kirjat ovat parhaimmasta päästä ja innostavat kummasti, vaikka kuinka vannoisi, ettei innostu. Jos et raaski ostaa, lainaa kirjastosta :)

   Poista
 2. En ole tätä kirjaa vielä lukenut, mutta vinkin kautta kävin läpi Tuomisen tekemän pp-esityksen. Olen kesällä lukenut luovuuteen viittaavia kirjoja ja pohtinut asiaa työyhteisön kannalta. Viimeisin kirja oli Alf Rehnin kirja "Vaaralliset ideat" (2012, pokkarina 10e). Tein aiheesta blogikirjoituksen viikolla: http://ollintuumailut.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alf Rehnin Vaaralliset ideat on ihan mahtava, kuten tämä Tuomisenkin kirja. Minä tuumailen näitä luovuusasioita myös työyhteisöjen kannalta, koska sitä on ollut vuosien varrella mukana monenlaisissa yhteisöissä, joista toiset luovuuden kannalta hedelmällisiä ja toiset eivät niinkään. Molemmista on kuitenkin oppinut paljon.

   Kiitos myös blogilinkistäsi - käyn lukaisemassa tuumailujasi :)

   Poista