keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Lirio Abbate: Mafian naiset


Kun nainen pettää miehensä, on rangaistuksena kuolema. Murhan toteuttaa naisen oma perhe, sillä häpeä teosta lankeaa ennen kaikkea naisen omien sukulaisten päälle. Isä tai veljet panevat tuomion täytäntöön ja myös naispuoleiset sukulaiset siunaavat hyväksyen teon.

Kuvaus ei ole peräisin sadan vuoden takaa eikä toiselta puolelta maapalloa. Näin menetellään edelleen nyky-Italian mafiaperheissä, joissa noudatetaan tiukkoja kunniaan ja häpeään kietoutuvia uskollisuussääntöjä. Säännöt tosin koskevat vain perheiden naisia. Miehet saavat tehdä mitä huvittaa.

Mafiaan erikoistunut toimittaja Lirio Abbate on tehnyt urallaan useita paljastusjuttuja Etelä-Italiassa toimivasta Calabrian mafiasta ’Ndranghetasta. Kirjassaan Mafian naiset (2014 Atena, suom. Taru Nyström) hän paljastaa karmean totuuden mafiavaimojen arjesta. Kirjassa keskiöön pääsevät ne muutamat rohkeat naiset, jotka ovat nousseet vastustamaan kunniakoodistoa ja vaikenemissääntöjä.

Naiset ovat päättäneet puhua siitäkin huolimatta, että tietävät elävänsä sen jälkeen alituisessa pelossa. Jos he onnistuvat pysyttelemään hengissä, he eivät välttämättä näe omia lapsiaan enää koskaan. Uhraus mafiaa vastaan nousemisesta on kova.

Abbaten raportoimat kertomukset ovat karua luettavaa. Niissä mafia näyttäytyy sellaisena kuin se oikeasti on: äärimmäisen julmana järjestäytyneenä rikollisorganisaationa. Oikea mafiapomo on kaikkea muuta kuin Kummisetä-elokuvista tuttu sankariksi kohotettu Don Corleone, joka vain isällisesti ja oikeudenmukaisesti suojelee perhettään ja jonka puolelle katsoja alusta saakka asettuu. Oikeissa mafiapomoissa ei ole mitään sympaattista.

Abbaten kirja tekee vaikutuksen siitäkin syystä, että kaikki tapahtuu Euroopassa ja juuri nyt: niissä samoissa Sisilian kylissä, joiden kapeilla kujilla me turisteina käyskentelemme ja ihailemme idyllisiä toriaukioita suihkulähteineen. Totuus ovien takana on toinen.

Tartu tähän:

1. Jos haluat kurkistaa nyky-Italian nurjalle puolelle.
2. Jos pidät koskettavista tositarinoista.
3. Jos et pelkää järkyttyä.

Kirja on pyydetty ja saatu kustantajalta luettavaksi. Sillä ei ole ollut vaikutuksta tämän tekstin sisältöön.

3 kommenttia:

 1. Mukavasti kirjoitettu arvostelu! (: Mä luin tämän jo kauan sitten, mutta en ole saanut vielä tekstiä aikaiseksi.. Kevät kai on tuonut tullessaan muita kiireitä. Silmät avaava teos, varsinkin kun oma tietämykseni Italiasta on rajoittunut postikorttikuviin kauniista maisemista. Sitä oli kuin puulla päähän lyöty tämän luettuaan. Ja jäinkin miettimään, että uskaltaisiko tuonne matkustaakaan.

  VastaaPoista
 2. Vaikka tämä oli todella karua luettavaa, pidin kuitenkin juuri sen takia, että näistä asioista on tärkeää kertoa muulle maailmalle. On kamalaa ajatella miten lähellä voi tapahtua jotain tällaista!

  VastaaPoista
 3. Tällaiset kirjat ovat todella tärkeitä, sillä ne paljastavat meille eurooppalaisille, että paljon olisi siivottavaa tässä omassakin maanosassa. Ja näyttävät Italian karun todellisuuden meille lomailijoille.

  Kannattaa muuten lukea myös Roberto Savianon kirja Gomorra: mafian valtakunta. Yhtä silmiä avaava ja karu teos. Huh.

  VastaaPoista