maanantai 21. huhtikuuta 2014

Grégoire Delacourt: Katseenvangitsijat


Eräänä tuikitavallisena syyskuun päivänä Arthur Dreyfuss kokee joka pojan unelman. Hänen ovellaan seisoo Scarlett Johansson - maailman kauneimmaksi, seksikkäimmäksi, upeimmaksi ja ihanimmaksi monet kerrat äänestetty elokuvatähti. Arthur kehottaa hämmentyneenä Scarlettia astumaan peremmälle.

Uupuneen näköinen näyttelijätär kertoo haluavansa painua hetkeksi maan alle ja kysyy, voisiko hän majailla Arthurin luona muutaman päivän. Arthurille se sopii mainiosti. Hän suojelisi tuota onnetonta karkulaista. Hän olisi se elokuvista tuttu kiltti kaveri, luotettava ja vakaa tyyppi, jonka luota kaunotar löytää filmeissäkin todellisen, aidon onnen. Ehkä Arthur voisi saada tuon lumoavan ilmestyksen itselleen ainiaaksi.

Grégoire Delacourtin Katseenvangitsijat (2014 WSOY, suom. Leena Leinonen) vaikuttaa alkuun hulvattomalta ja absurdilta kertomukselta. Juonen edetessä tarina synkkenee ja hauskan pintatason alta paljastuu paljon tuskaa ja surua. Loppujen lopuksi Katseenvangitsijat ei olekaan kovin hauska teos, vaan käsittelee isoja asioita: ihmisenä olemisen vaikeutta, identiteettiä ja sen rakentumista sekä nykyelämän pinnallisuutta.

Jokainen meistä haluaisi tulla kohdatuksi juuri sellaisena kuin on riippumatta siitä, miltä tai keneltä näyttää. Pystymmekö kohtaamaan ihmisen sellaisenaan myös uskomattoman kauniin ulkokuoren takana? Maailman kauneimmaksi tytöksi syntyminen ei ole suuri onni vaan valtava tragedia. Katseenvangitsijana on kamalaa.

Huom! Jos Katseenvangitsijoiden teema identiteetistä innosti sinua, lue myös Daniel Kehlmann kertomuskokoelma Maine.

Tartu tähän:

1. Jos pidät hulvattomista tarinoista, mutta haluat muutakin kuin pelkkää hupia.
2. Jos elokuvat kiinnostavat sinua.
3. Jos etsit sopivaa keskustelua herättävää kirjaa lukupiiriin.

2 kommenttia:

  1. Hyvä analyysi lukuneuvojalta. Kirjassa kritisoidaan vaikuttavasti nykymaailman pinnallisuutta ja seksismiä. Kirjan alkuosa hämää luulemaan harlekiinikirjaksi, mutta loppuosa avaa näkemään kirjan todellisen syvyyden ja viisauden. Runollinen kirja ajattelevalle ihmiselle, joka pitäisi kaiken maailman Juttien ja Tuksujen lukea, jos vaan osaavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kirjan alku on hämäävän hauska ja loppuun päästyään lukijaa on pyöritetty aika syvissä vesissä. Kiva, kun sinäkin tykkäsit!

      Poista