perjantai 6. joulukuuta 2013

Lukuneuvoja pukinkonttiin 2013


Vuosi 2013 on ollut jälleen kerran hieno kirjavuosi!

Luota tänäkin vuonna Lukuneuvojaan ja poimi ostoskoriisi parhaat lahjakirjat läheisillesi Lukuneuvojan listalta – nopeasti, helposti ja vaivattomasti.

Lapselle, lapsiperheelle, päiväkotiin:

Alexandra Salmela: Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia (2013 Teos)

Nämä absurdit pikkusadut hurmaavat sekä lapsen että aikuisen ja kestävät monta lukukertaa. Salmelan mielikuvitus ällistyttää, rikas kieli ilahduttaa ja herkullisen kuvituksen parissa viihtyy pitkään. Vuoden 2013 paras suomalainen lastenkirja!

Timo Parvela: Hyvän mielen iltasatuja (2012 Tammi)

Parvela sen totisesti osaa: kertoa lapsenkokoisia tarinoita lasten omasta arjesta. Hän käsittelee sopivan lyhyissä saduissaan hienosti lapsen iloja, suruja, pelkoja ja toiveita ja kirjoittaa rauhallisia, hyvässä mielessä vanhanaikaisia satuja. Näissä tarinoissa ei räiskitä eikä mäiskitä, vaan eletään ihan tavallista arkea. Sitähän lapset taitavat eniten oikeastikin kaivata.
(Tarkkasilmäinen lukija huomaa, että Parvelan kirja ilmestyi jo viime vuonna. Se on kuitenkin niin hyvä ja ajaton, että sen soisi löytyvän monesta lahjapaketista myös tänä vuonna.)

Nuorelle tytölle (ja miksei äidillekin)

Salla Simukka: Punainen kuin veri (2013 Tammi), Valkea kuin lumi (2013 Tammi)

Salla Simukan Lumikki-trilogia on vetävästi kirjoitettu kansainvälisen tason nuorten jännitysromaani, johon on sekoitettu mukaan ripaus mystisyyttä ja menneisyyden salaisuuksia. Tämä trilogia pesee kaavamaiset amerikkalaiset vampyyritarinat mennen tullen.
Huom! Kirjasarjan kolmas osa, Musta kuin eebenpuu, ilmestyy keväällä 2014

Vahvan laatutarinan ystävälle

Leena Parkkinen: Galtbystä länteen (2013 Teos)

Sisar ei suostu uskomaan, että hänen veljensä olisi ollut syyllinen vuosikymmenten takaiseen murhaan ja haluaa selvittää, mitä oikeasti tapahtui. Jännitysjuonen varjolla Parkkisen uutuudessa käsitellään hienosti erilaisuutta, ennakkoluuloja ja elämänmittaista irrallisuutta. Luihin ja ytimiin luikerteleva tarina jää mieleen pitkäksi aikaa ja myös kielellisiä kömpelyyksiä karttava lukija voi huoleti heittäytyä tämän taiturin matkaan.

Elif Shafak: Kunnia (2013 Gummerus)

Shafak kirjoittaa tytöistä ja naisista miesten hallitsemassa maailmassa. Suvun kunnia ja häpeä, kahden kulttuurin ristipaineessa eläminen ja koskettavat ihmiskohtalot kietoutuvat tässä uusimmassa teoksessa hienosti yhteen. Shafakin upeasta tarinasta ilahtuvat varmasti ainakin kaikki Khaled Hosseinin kirjojen ystävät.

Sanna Tahvanainen: Kuningatar (2013 Schildts & Söderströms)

Englannin kuningatar Viktoria osoittautuu tässä romaanissa elämäkerroista poiketen herkäksi, hämmentyneeksi ja keimailevaksi naiseksi, joka rakastaa puolisoaan yli kaiken. Siirapilla kuorrutettua imelää rakkaustarinaa on kuitenkaan turha odottaa. Tahvanainen näyttää lukijalle, millainen ihminen Viktoria kenties oli juhlallisten seremonioiden ja valtavien pönkkähameiden takana; mitä hän kenties ajatteli, tunsi ja koki. Taidokkaasti kirjoitettu teos – ehdottomasti yksi vuoden 2013 parhaista!


Mooses Mentula: Isän kanssa kahden (2013 WSOY)

Isän kanssa kahden on kouriintuntuvan koskettava tarina yksinäisyydestä ja toteutumattomista toiveista, patoutuneista tunteista ja rakkaudenkaipuusta. Se on tarina isistä, pojista ja isättömistä pojista ja sopii siksi näistä neljästä parhaiten mieslukijan pakettiin käärittäväksi. Hienovireisen tyylikäs ja samalla verevän elinvoimainen teos!



Isälle, isoisälle, mielensäpahoittajan ystävälle

Fredrick Backman: Mies, joka rakasti järjestystä (2013 Atena)

Ove on kaikkien rivitalotaloyhtiöiden kauhu. Hän laatii sääntöjä ja vaatii niiden pilkuntarkkaa noudattamista. Kyttää naapureitaan ja tekee valituksia. Suhtautuu epäluuloisesti kaikkeen uuteen ja kammoksuu turhanpäiväistä jorinaa. Ja on sen lisäksi onneksi niin paljon muutakin. Backmanin kirjan äkkiväärä mielensäpahoittaja hurmaa lukijansa ja hulvattoman tarinan parissa takuulla viihtyy myöhään aattoyöhön.

Täyden kympin älykästä viihdettä

Maria Semple: Missä olet Bernadette? (2013 Gummerus)

Missä olet Bernadette on mainio tarina introvertista arkkitehdista, Bernadette Foxista, joka aiheuttaa naapurustossaan hämminkiä oudoilla tempauksillaan. Kirja on samanaikaisesti kuplivan kevyttä ja viiltävän älykästä viihdettä. Se on epäuskottava ja uskottava; hauska ja haikea; mukaansa tempaava ja ajatuksia herättävä. Täydellinen joulukirja teinistä mummuun ja vuoden 2013 nautinnollisimpia lukuelämyksiä!

Psykologisen jännitysromaanin ystävälle

Kate Atkinson: Eikö vieläkään hyviä uutisia? (2013 Schildts & Söderströms)

Atkinsonin psykologisissa dekkareissa jännitys ei synny irtileikatuista raajoista, villeistä takaa-ajoista tai rikollisjengien ampumavälikohtauksista. Sen sijaan hän rakentelee piinavan jännitävät tarinansa yksittäisten ihmisten ja perheiden sisäisistä tragedioista ja tekee sen taidolla. Atkinson on kiistämättä yksi tämän hetken parhaista jännityskirjailijoista.

Antti Tuomainen: Synkkä niin kuin sydämeni (2013 Like)

Antti Tuomainen virittelee tässä uutuudessaan koukuttavan juonen kadonneen äidin arvoituksesta hienovireisen tarkasti ja kutkuttavan hitaasti. Hän saa vähistä aineksista aikaan herkullisen keitoksen ja todistaa samalla, että vähemmän on usein enemmän – jännityskirjallisuudessakin. Kaavamaisiin poliisikirjoihin kyllästynyt lahjansaaja ilahtuu takuulla.

Vauhdikkaan laatujännärin lukijalle

Kristina Ohlsson: Varjelijat (2013 WSOY)

Kuka murhasi nuoren opiskelijan Rebecca Trollen? Paloitteli ruumiin julmasti ja hautasi metsään? Miten mykäksi tekeytyvä lastenkirjailija Thea Aldrin tähän kaikkeen liittyy? Voiko poliisipäähenkilö Fredrika Bergmanin oma puoliso olla sotkeentunut tähän kammottavaan rikokseen? Ja keitä ovat varjelijat? Kristina Ohlssonin uutuus tarjoaa lukijalle äärimmäisen koukuttavan ja yllättävän tarinan, jota on vaikea laskea käsistään. Onneksi jouluna saa valvoa ja lukea....

Opiskelijalle, pohdiskelijalle, elämänmuutoksen etsijälle

Frank Martela: Tahdonvoiman käyttöopas (2013 Tammi)

Onnellisuusfilosofi Frank Martela listaa tässä innostavassa ja helppolukuisessa kirjassaan 20 konkreettista vinkkiä siihen, miten tahdonvoimaa kannattaa käyttää ja saada asioita aikaan. Kirjasta löytää hyvät vinkit oikeanlaiseen opiskeluun, rentoutumiseen ja kokonaiseen elämänmuutokseen. Oppimistulokset paranevat näitä ohjeita noudattamalla taatusti! Ja mikä parasta – Martelan kepeässä seurassa myös viihtyy!

Saku Tuominen: Hyvä elämä: lyhyt oppimäärä (2013 Paasilinna)

Tuomisen Hyvän elämän lyhyen ohjekirjan voi helposti hotkaista jouluaterian päätteeksi, mutta sisältää pienestä koostaan huolimatta niin painavaa asiaa, että viimeistään tapanina se kannattaa avata uudestaan ja keskittyä kunnolla. Tuominen jakaa lukijoille kirjassaan hyvän elämän yksinkertaisen reseptin ja tekee sen suomalaiseen makuun sopivalla toteavalla tyylillä. Hurmoksellista amerikkalaista paatosta on turha odottaa. Tee asioita. Kokeile. Unelmoi. Karsi. Ala elää. Nyt. Heti. Siinä se.

Yhteiskunnalliselle ajattelijalle

Mathias Rosenlund: Vaskivuorentie 20 (2013 Schildts & Söderströms)

Tämä omakohtainen tunnustuskirja suomalaisesta köyhyydestä on ollut tämän syksyn puheenaihe. Rosenlund haluaa kertoa tarinansa, jotta vapautuisi menniesyyden painolastista ja voisi tarjota lapsillensa jotain muuta kuin köyhyyden pimeän varjon ja toivottomuuden tunteen, johon niin helposti jämähtää. Väkevä ja rohkea puheenvuoro.

Kjell Westö: Kangastus 38 (2013 Otava)

Kaksi päähenkilöä, häpeän ja vihan painava taakka, sotaan vähitellen ajautuvan Euroopan jännittynyt tunnelma ja raikas autenttinen Helsinki-kuvaus. Näistä aineksista syntyy Westön tähän mennessä paras kirja. Yksi vuoden parhaita kotimaisia lukuromaaneja.


Leena Krohn: Hotel Sapiens (2013 Teos)

Leena Krohn sen totisesti osaa! Hotel Sapiensin tulevaisuuden kammottava maailma vaikuttaa alkuun oudolta, mutta pintaa vähän raaputtamalla huomaa, että kaikki elementit ovat jo nähtävissä - tässä ja nyt. Huikeaa mielikuvituksen voimaa ja viiltävän terävää yhteiskunta-analyysiä. Kirja, joka vaatii ja ansaitsee monta lukukertaa. Haastava ja antoisa – juuri sellainen kuin laatukirja parhaimmillaan on. 


Kirjallisuusintoilijalle

Haruki Murakami: 1Q84 (osat 1 & 2 2012 ja osa 3 2013 Tammi)

Kukaan kirjallisuutta vakavasti harrastava ei voi enää ohittaa Haruki Murakamia ja hänen massiivista kolmiosaista megateostaan 1Q84, jonka viimeinen osa saatiin vihdoin suomeksi tänä syksynä. Outoon rinnakkaistodellisuuteen osittain sijoittuva merkillinen tarina tempaa mukaansa ja jättää jälkeensä pyörryttävän olon. Murakami voittanee Nobelin kirjallisuuspalkinnon lähivuosina, joten jokaisen itseään kunnioittavan kirjallisuusharrastajan kannattaa ottaa hänen tuotantonsa haltuun jo nyt. Laatuscifiä ja/tai -fantasiaa harrastavalle nuorelle myös oiva kirja pakettiin käärittäväksi.

Hyviä lukuhetkiä ja stressitöntä joulun odotusta!

4 kommenttia:

  1. Olen lukenut näistä Simukan molemmat kirjat ja odotan kovasti kolmatta. Safakin Kunnia on hyvä lahjakirja, olen lukenut sen. Itseäni kiinnostaa Kuningatar Viktoria. Tuomainen kiinnostaa myös kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomainen oli minulle aivan uusi kotimainen tuttavuus ja pidin hänen tyylistään kovasti. Sopii hyvin sekä mies- että naislukijalle.

      Kuningatar Viktoria kannattaa ehdottomasti ottaa lukulistalle - se oli loistava!

      Poista
  2. Missä olet Bernadette? on aivan ihana kirja! Ahmaisin sen parissa illassa, sillä sen lukemista ei vain voinut lopettaa. 1Q84 -trilogia löytyy omalta lahjalistaltani, näinköhän Pukki tuo sen minulle :)..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos en olisi lukenut jo Bernadettea, toivoisin kaikkien tänä vuonna julkaistujen kirjojen joukosta saavani itse juuri sen joululahjaksi! Onneksi voin ostaa sen itse lahjaksi läheisilleni - aika moneen pakettiin olenkin sen jo käärinyt...

      Toivottavasti pukki tuo sinulle toivomasi 1Q84:n - sekin on oikein nautinnollista luettavaa.

      Poista