lauantai 23. syyskuuta 2017

Joonas Tolvanen: Soturimunkin oppipoika: aikani kung fu -temppelissä

Joonas Tolvanen sai 17-vuotiaana nuorukaisena päähänpiston lähteä Kiinaan harjoittelemaan kung fu’ta ja sattuman oikusta hän päätyi treenaamaan shaolin-kung-fu’ta munkkien ylläpitämään sisäoppilaitokseen. Ennen ensimmäistä Kiinan reissuaan Tolvanen ei ollut harjoitellut lajia päivääkään.

Kung-fu ja Kiina veivät Tolvasen mukanaan ja nyt hän on käynyt pitkillä harjoitusreissuilla jo yhdeksän kertaa. Tätä nykyä hän kuuluu niihin harvoihin länsimaalaisiin, joilla on lupa opettaa lajia Kiinan ulkopuolella.

Näistä matkoistaan ja kokemuksistaan Kiinassa Tolvanen kirjoitti kirjan Soturimunkin oppipoika (2017 Atena), jossa hän kertoilee leppoisasti ja jutustelevaan tyyliin sisäoppilaitoksen arjesta sekä suomalaisen ja kiinalaisen kulttuurin yhteentörmäyksistä ja eroista.

Pääpaino kirjassa on ankaran kung fu -koulun arjessa, jonka kovuus on aivan toista kuin mihin me täällä olemme tottuneet. Esimerkkinä voisi vaikka mainita pahamaineisen ”käärmeen pään katkaisun”. Sellainen odotti, jos rikkoi sääntöjä ja jäi rikkeestään kiinni. Rangaistukseksi rikkojaa hakattiin puukepillä selkään niin kauan kunnes keppi katkesi. Onnekkaimmat pääsivät yhdellä iskulla, epäonnisimmat sadalla. Tätä sadistista rangaistusta seurasi koko koulu, ja joillekin ulkomaalaisille opiskelijoille jo pelkkä katselu oli liikaa.

Eivät Tolvasen reissut sentään onneksi pelkkää kipua ja kärsimystä olleet, vaan hupaisiakin juttuja sattui ja mies palasi kotiin monia syviä ystävyyssuhteita rikkaampana.

Tolvasen teos on hyvä esimerkki kirjasta, jonka avulla saattaisi onnistua koukuttamaan nuoren, lukemista harrastamattoman pojan tarttumaan kännykän sijasta kirjaan. Tolvanen oli itsekin nuori, kun hän matkaan lähti ja nimenomaan nuoren miehen silmälasien läpi hän tarkastelee elämää Kiinassa. Kirja on helppolukuinen ja kieli on yksinkertaista - sellaista, jota tottumattomampikin lukija pystyy vaivattomasti ahmimaan.

Tartu tähän:

1. Jos itsepuolustuslajit ovat sinun juttusi.
2. Jos arvostat helppolukuisuutta.
3. Jos matkakirjallisuus kiinnostaa sinua.  

1 kommentti: