lauantai 27. helmikuuta 2016

Jonas Sivelä: Kaiken takana on salaliitto

Olivatko syyskuun 11. päivän terrori-iskut Osama bin Ladenin tekosia vai oliko taustalla sittenkin George W. Bush omine joukkoineen? Lavastiko Elvis kuolemansa, jotta pääsisi eroon julkisuudesta? Oliko prinsessa Dianan kohtalokas auto-onnettomuus järjestetty juttu? Suunnittelevatko vapaamuurarit maailmanvalloitusta? Onko ilmastonmuutos sittenkin valhetta?

Sanotaan, että me elämme salaliittoteorioiden suurta loiston aikaa. Netti pursuaa sivustoja, joissa viralliset selitykset kumotaan ja niiden tueksi esitetään kaikenlaista todistusaineistoa. Elvis on “nähty” useaan otteeseen vuosien varrella siellä sun täällä. Syyskuun 11. päivän iskuista varoiteltiin kuulema jo etukäteen: muun muassa Terminator-elokuvassa ja Simpsonit-televisiosarjassa.

Jonas Sivelä tutki ensin väitöskirjaansa varten AIDS:iin liitettyjä uskomuksia ja kiinnostui sen jälkeen muistakin salaliitoista. Hän ei koeta kirjassaan Kaiken takana on salaliitto (2015 Atena) selvittää asioiden todenperäisyyttä, vaan ennemminkin herättää keskustelua siitä, mikä on hyvää asioiden kyseenalaistamista ja mikä taas tosiasioita vastaan asiattomasti hyökkäämistä. Hyvin tärkeä teema näinä päivinä, kun erilaisten totuuksien nimissä kiivaasti taistellaan eri medioissa.

Sivelän ansioksi voi mainita sen, ettei hän naureskele kirjassaan pilkallisesti ihmisille, jotka uskovat vakaasti salaliittoteorioihin. Hän suhtautuu näihin uskoviin uteliaan kunnioittavasti ja koettaa ensisijaisesti ymmärtää, miksi joku uskoo epäilyksettä vaikkapa George W. Bushin räjäyttäneen kappaleiksi tuhansia maanmiehiään tai kuningatar Elisabethin junailleen ex-miniänsä onnettomuuden.

Sivelän kirja on kiehtova kurkistus erilaisiin salaliittoteorioihin ja niihin “todisteisiin”, joilla virallista totuutta koetetaan kumota. Se panee miettimään lähteiden luotettavuutta ja myös omia uskomuksiaan. Mitä asioita pitää totuutena, mitä hölynpölynä ja ennen kaikkea millä perusteella.

Ja olihan sitä pakko myös googlettaa se kuuluisa kuva Elviksestä Gracelandin puutarhavajan lasioven takana tammikuulta 1978 ja miettiä, onko kuvassa todella rockin kuningas. Elvikseltä näyttää.... hmmm.... voisiko hän sittenkin olla elossa....?

Tartu tähän:

1. Jos haluat oppia tervettä kriittisyyttä.
2. Jos olet kiinnostunut uskomuksista – omista ja muiden.
3. Jos uskot tai et usko salaliittoteorioihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti