perjantai 28. elokuuta 2015

Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori

Veera Nieminen on kirjoittanut  hulvattoman hauskan esikoisromaanin Avioliittosimulaattori (2013). Hän käyttää huumorinsa rakennusmateriaalina itä-ja länsisuomalaisten välisiä eroja. Ehkä vähän liioitellenkin, mutta ei sillä niin väliä, koska Niemisen seurassa viihtyy joka tapauksessa hyvin. 

Itäsuomalainen hölösuu Aino kohtaa messuhallissa jörön varsinaissuomalaisen Jussin. Katseet kohtaavat ja molemmat ovat kerrasta koukussa toisiinsa. Vanhat seurustelukumppanit raivataan pikaisesti pois tieltä, eikä esteenä vuosisadan rakkaustarinalle näyttäisi olevan enää mitään. Paitsi maantieteelliset seikat: voiko karjalaisen kailottajan ja varsinaissuomalaisen tuppisuun parisuhteesta tulla yhtään mitään?

Avioliitto siintää lyhyen tuttavuuden jälkeen jo ainakin Ainon silmissä, eikä hän näe mitään syytä siihen, etteikö heidän tarinansa voisi olla onnellinen. Todelliseen testiin Aino joutuu heti ensimmäisenä kesänä, kun hän lähtee Jussin kotitilalle kuukaudeksi kokeilemaan, miltä elämä lännessä vaikuttaa.

Joen kotitilaa isännöi Jussin isä Unto yhdessä veljensä Erkin kanssa. Nämä mököveljekset eivät usko puheen voimaan, vaan hiljaisuuteen, ja murahtavat sanan pari vain silloin kun on pakko jotain sanoa. Aino yrittää peittää hämmennystään ja puhuu hermostuneena vain enemmän ja tulee sanoneeksi kaikenlaista typerää sivu suunsa.

Kuukauden kestävässä simulaattoriohjelmassa Aino joutuu kokeilemaan kaikki mahdolliset moottoriviat, väistelemään kallioseinämiä ja kokemaan kaiken kaikkiaan harvinaisen voimakasta turbulenssia. Ovatko heimoerot liian suuret vai löytyykö lopulta yhteinen sävel?

Nieminen onnistuu hauskuuttamaan puheliaiden ja hiljaisten yhteentörmäyksellä. Vaikka kirja alleviivaa itäsuomalaisten ja länsisuomalaisten välisiä eroja, tarina laajenee käsittelemään erilaisuutta, sen ymmärtämistä ja sietämistä. Kun lakkaa tuomitsemasta ja (yli)tulkitsematta, voivat erilaisetkin ihmiset löytää yhteisymmärryksen.

Avioliittosimulaattori on viihdyttävä kirja, jonka hotkaisee helposti parissa illassa. Nopea lukija muutamassa tunnissa. Toivottavasti Nieminen jatkaa kirjoittamista ja hänestä kuullaan vielä.

Tartu tähän:

1. Jos haluat viihtyä!
2. Jos puolisosi on ärsyttävä hölöttäjä tai umpimielinen jörö.
3. Jos pidät Anna-Leena Härkösen tyylistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti