maanantai 10. maaliskuuta 2014

Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän


Iiris Lempivaaran elämä on alkanut kolme kertaa. Hedelmöityksen hetki oli ensimmäinen ja toinen se, kun Iiris tapasi Aleksin, elämänsä miehen. Seurasi seitsemän vuotta rakkautta, niin Iiris uskoi. Sukujouluja, sunnuntaiaamuja, riitoja ja sovintoja. Ja sitten yhtäkkiä kaikki loppui kuin seinään. Aleksi ilmoitti, ettei enää rakasta, ettei ole koskaan rakastanutkaan. Iiriksen elämä sai kolmannen alun.

Pysäyttävän tapahtuman jälkeen Iiris alkaa koota itseään sisarensa Jenniferin, parhaan ystävättärensä Elinan sekä naapurin Marja-Liisan kanssa. Shoppailu- ja suklaaterapia auttavat alkuun ja Marja-Liisan Kauniista ja rohkeista ammentamat elämänohjeet vievät nekin Iiristä hetkittäin eteenpäin. Lopulta Iiris joutuu kuitenkin katsomaan itseään peiliin, eikä näky miellytä. Ehkä eron syy ei ollutkaan lopulta Aleksissa vaan Iiriksessä itsessään.

Riikka Pulkkisen Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän (2014 Otava) on kerrassaan mainio pikku romaani. Siinä on kekseliään onnistuneesti yhdistetty jotain vanhaa ja jotain uutta. Vaikka kirja kertoo nuoren nykynaisen moninaisista ongelmista, säilyy tunnelma koko ajan kuplivan kevyenä. Tunnelmasta mieleen tulevat viehkeät mustavalkoiset Suomi-komediat tai vanhat kunnon Hilja Valtosen viihderomaanit.

Kielen kanssa Pulkkinen taituroi taattuun tyyliinsä. Tarina soljuu eteenpäin kevyesti, vaikka välillä onkin pysähdyttävä ihastelemaan Pulkkisen käyttämää kieltä. Miten hän osaakin kuvata kaikkea niin osuvasti! 

Tartu tähän:

1. Jos haluat lukea kepeän mainion tarinan.
2. Jos pidät kielellisesti taidokkaasta laatukirjallisuudesta.
3. Jos sinulla ei ole juuri nyt aikaa paksulle kirjalle.

3 kommenttia:

 1. Eipä voi muuta sanoa, kuin että olen kanssasi täysin samaa mieltä! Oiva pieni kirja on tämä. :)

  VastaaPoista
 2. Kielellisesti hyvä, sisällöltään surkea. Ensimmäinen Pulkkinen ja valitettavasti jäi myös viimeiseksi. Tästä kirjasta ei kannata aloittaa Pulkkisen tuotannon lukemista. Pettymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä jotain toista Pulkkista, sillä tämä on hänen tuotannossaan aivan omanlaisensa, paljon kevyempi kuin muut. Esimerkiksi Totta on aivan loistava ja voisit pitää siitä enemmän. Älä vielä luovuta :)

   Poista