torstai 30. tammikuuta 2014

Vikas Swarup: Nuoren naisen koetukset


Intialaisen liikeimperiumin pääjohtaja haluaa seuraajakseen Sapna Sinhan, nuoren elektroniikkaliikkeen myyjättären. Rahavaikeuksissa kieriskelevä Sapna myöntyy vastahakoisesti pyyntöön, vaikka epäilee miestä luihuksi huijariksi. Nimitykseen liittyy kuitenkin yksi ehto: Sapnan on selviydyttävä kunnialla seitsemästä koitoksesta, jotka elämä hänen eteensä heittää. Vasta sen jälkeen imperiumi on hänen.

Slummien miljonäärillä maailman valloittanut Swarup hurmaa jälleen kertojanlahjoillaan. Nuoren naisen koetukset (2013 WSOY, suom. Raimo Salminen) nappaa lukijan tiukkaan otteeseensa heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien ja Sapnan uskomattomat seikkailut kaoottisessa Intiassa koukuttavat, vaikka juoni osoittautuu jo lähtökohtaisesti täysin epäuskottavaksi.

Nuoren naisen koetukset on helppolukuinen ja kepeä tarina, jonka parissa viihtyy, jos vain päättää olla piittaamatta kaikista epäuskottavista käänteistä. Tapahtumat etenevät vauhdikkaasti ja loppua kohden kiihtyvällä tahdilla. Nopeatempoisten lukuromaanien ystävä on varmasti mielissään, mutta minä olisin kaivannut jo vähän malttia. Hidastamalla tahtia ja karsimalla rönsyilevää juonta kirjasta olisi saanut napakamman ja paremman. Mutta tällaisenaankin se varmasti vetoaa moniin hyvän tarinan ystäviin.

Huom! Nuoren päähenkilön ansiosta kirja sopii hyvin jo yläkouluikäiselle ja saattavatpa esimiehet ja johtajatkin oppia tarinan myötä jotain tärkeää.

Tartu tähän:

1. Jos pidät nopeatempoisista tarinoista.
2. Jos haluat sukeltaa Intian värikkääseen elämänmenoon.
3. Jos vakava korkeakirjallisuus ei juuri nyt kiinnosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti