keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Pekka Hiltunen: Iso


Reilusti lihavan ihmisen on usein hankala liikkua sulavasti, me vaapumme ja tömähtelemme. Mutta se ei ole vaikeinta, vaikeinta on liikkua niin, ettei häiritsisi muiden mielenrauhaa ulkomuodollaan.”

Anni Kantto on iso nainen. Reilusti ylipainoinen. Lihava, lehmä, läski, tynnyri, tankkeri, löllö, pulla, sotanorsu, läskiperse. Lihavaa ihmistä ei mukavilla sanoilla kutsuta ja Anni on kuullut elämänsä aikana ne kaikki. Tutut ja tuntemattomat katsovat oikeudekseen puuttua Annin painoon, sillä lihava ihminen on nykymaailmassa kommenttivapaata riistaa, josta kuka tahansa saa tölväistä mitä tahansa.

Annilla itsellään ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa painonsa kanssa. Lihava nainen, joka haluaakin olla lihava? Reilusti pyylevä ihminen, jonka terveydentilassa ei (muka) ole mitään häikkää? Tuhti nainen, joka haluaa kyseenalaistaa länsimaisen laihdutusvimman ja ulkonäkökeskeisyyden? Siinäpä sitä olisikinkin pureksittavaa ulkopuolisille, jos toisineläjänä itseään pitävä Anni vain uskaltaisi puhua suunsa puhtaaksi. Palopuhettaan lihavien ihmisten puolesta hän on harjoitellut peilin edessä jo pitkään ja kun hän vihdoin sanoo suorat sanat, ei mikään ole hänen elämässään enää ennallaan.

Pekka Hiltunen nostaa ison kissan pöydälle kirjassaan Iso (2013 WSOY). Hän näyttää lukijalle, millaista on elää lihavana tässä ajassa, jossa kaikki tuntuu pyörivän ulkonäön ympärillä. Eikä minkä tahansa ulkonäön, vaan tietyn hyvin kapeaksi määritellyn ulkomuodon ympärillä. Lihavuus ei siihen muottiin sovi.

Hiltunen on seurannut kirjaansa varten tarkasti lihavuuskeskustelua ja haastatellut reilusti ylipainoisia naisia heidän kokemuksistaan ja saanut sen ansiosta tarinansa hyvin todentuntuiseksi. Törkeän huutelun, kiusaamisen ja syyllistämisen lisäksi jotkut esimerkit  lihavien kaltoinkohtelusta tuntuvat suorastaan käsittämättömiltä. Potkut kahvilatyöstä vääränlaisen ulkonäön vuoksi. Tavallisen flunssadiagnoosin sijaan ravinto- ja kuntoiluohjeita lääkäriltä. Vuokraisäntä, joka kieltäytyy vuokraamasta läskille, kun vettä kuluu ison ruhon pesemiseen enemmän kuin laihan. Huh huh. Isojen kohtaama ilkeys ja epäoikeudenmukaisuus järkyttävät.

Tartu tähän:

1. Jos haluat lukea koskettavan tarinan naisesta, joka halusi vain olla oma iso itsensä.
2. Jos pidät mukaansa tempaavista yhteiskunnallisista tarinoista.
3. Jos haluat lukea silmiä avaavan kirjan lihavuudesta ja ulkonäkökeskeisyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti